ANOIGMA-patates-me-mpakaliaro
clock icon
1:30'

Πατάτες γεμιστές με παστό μπακαλιάρο

Υλικά

  • 7 πατάτες μεγάλες
  • 700γρ. μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 400γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ποιος είπε ότι ο παστός μπακαλιάρος είναι νόστιμος μόνο τηγανητός με σκορδαλιά; Γίνεται και γέμιση για πατάτες, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό ορεκτικό.

Καθαρίζετε τις πατάτες από τη φλούδα τους και με κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις έξι, έτσι ώστε να τους δώσετε σχήμα σφαιρικό. Τις βράζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας να μη λιώσουν.
Τις αφήνετε να κρυώσουν. Στο μεταξύ ψιλοκόβετε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο σαν κιμά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Παίρνετε τις έξι στρογγυλές πατάτες και με μια οριζόντια τομή κόβετε από ένα καπάκι και τις αδειάζετε με ένα κουταλάκι, όπως κάνετε για τις γεμιστές ντομάτες.
Πολτοποιείτε τη σάρκα που αφαιρέσατε μαζί με την έβδομη πατάτα και ανακατεύετε στον πουρέ τον ψιλοκομμένο μπακαλιάρο, τον άνηθο, το χυμό λεμονιού, το λάδι και αλατοπιπερώνετε. Γεμίζετε τις πατάτες με το μίγμα, τις μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνετε στο φούρνο για 20-30 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τις ντομάτες και τη ρίγανη, αλατοπιπερώνετε και βράζετε για 15 λεπτά. Σερβίρετε τις γεμιστές πατάτες με τη σάλτσα ντομάτας, γαρνίρετε αν θέλετε την επιφάνεια με δύο τρία τσιπς πατάτας και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις πατάτες από τη φλούδα τους και με κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις έξι, έτσι ώστε να τους δώσετε σχήμα σφαιρικό. Τις βράζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας να μη λιώσουν.

Βήμα 2

Τις αφήνετε να κρυώσουν. Στο μεταξύ ψιλοκόβετε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο σαν κιμά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς.

Βήμα 3

Παίρνετε τις έξι στρογγυλές πατάτες και με μια οριζόντια τομή κόβετε από ένα καπάκι και τις αδειάζετε με ένα κουταλάκι, όπως κάνετε για τις γεμιστές ντομάτες.

Βήμα 4

Πολτοποιείτε τη σάρκα που αφαιρέσατε μαζί με την έβδομη πατάτα και ανακατεύετε στον πουρέ τον ψιλοκομμένο μπακαλιάρο, τον άνηθο, το χυμό λεμονιού, το λάδι και αλατοπιπερώνετε. Γεμίζετε τις πατάτες με το μίγμα, τις μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνετε στο φούρνο για 20-30 λεπτά.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τις ντομάτες και τη ρίγανη, αλατοπιπερώνετε και βράζετε για 15 λεπτά. Σερβίρετε τις γεμιστές πατάτες με τη σάλτσα ντομάτας, γαρνίρετε αν θέλετε την επιφάνεια με δύο τρία τσιπς πατάτας και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή