9-patates-giaxni-nik-430×575
clock icon
1:20'

Πατάτες γιαχνί στο φούρνο με ελιές και πικάντικα χταποδάκια Safcol

Υλικά

  • 1½ κιλό πατάτες μέτριου μεγέθους, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες (ή σε τέταρτα)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 6 - 7 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα ξεχωριστά το λευκό και το πράσινο μέρος τους)
  • 1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
  • 200ml ελαιόλαδο
  • 500γρ. ντοματάκια κονκασέ από κονσέρβα
  • 200ml νερό
  • ½ κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτί πικάντικα χταποδάκια SAFCOL ψιλοκομμένα

Αρωματικές, με πλούσια σάλτσα ντομάτας, αυτές οι πατάτες είναι ιδανικές για το σαρακοστιανό τραπέζι. Αν την τελευταία στιγμή προσθέσετε και μια κονσέρβα πικάντικα χταποδάκια SAFCOL θα έχετε ένα υπέροχο πιάτο!

Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι λίγο νερό να βράσει. Ρίχνετε τις ελιές και τις ζεματίζετε για 2-3 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε κατά μέρος.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνετε τα ντοματάκια, το νερό, το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.Μαγειρεύετε για 6 - 8 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα και προσθέτετε τις πατάτες. Ρίχνετε νερό τόσο ώστε να τις καλύψει, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να πάρει μια βράση.
Αδειάζετε τις πατάτες με τη σάλτσα σε ένα μέτριο ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πικάντικα χταποδάκια SAFCOL, τις ελιές και τον άνηθο. Ανακατεύετε απαλά για να σκορπίσουν και συνεχίζεται το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρετε.
Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι λίγο νερό να βράσει. Ρίχνετε τις ελιές και τις ζεματίζετε για 2-3 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε κατά μέρος.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 3

Ρίχνετε τα ντοματάκια, το νερό, το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.Μαγειρεύετε για 6 - 8 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα και προσθέτετε τις πατάτες. Ρίχνετε νερό τόσο ώστε να τις καλύψει, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να πάρει μια βράση.

Βήμα 4

Αδειάζετε τις πατάτες με τη σάλτσα σε ένα μέτριο ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πικάντικα χταποδάκια SAFCOL, τις ελιές και τον άνηθο. Ανακατεύετε απαλά για να σκορπίσουν και συνεχίζεται το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρετε.

Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή