peinirli173963studiopaterakis
clock icon
40'

Πεϊνιρλί με φορμαέλα

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 30γρ. νωπή)
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 150ml νερό χλιαρό (40°C)
  • 100ml γάλα χλιαρό
  • 500γρ. αλεύρι σκληρό (ή 300γρ. αλεύρι σκληρό + 200γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση

  • 3 φλιτζάνια φορμαέλα Αράχοβας τριμμένη ή Μετσοβόνε
  • βούτυρο φρέσκο
  • ντομάτα φρέσκια, σε ροδέλες ή κυβάκια
  • πάπρικα

Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να “τσιμπολογήσετε” στις παρεΐστικες μαζώξεις σας;

Διαλύετε τη μαγιά στο νερό, μαζί με τη ζάχαρη και την αφήνετε να φουσκώσει ελαφρά.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι. Ρίχνετε στο αλεύρι τη μαγιά, το γάλα και το λάδι και ζυμώνετε με τα χέρια ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος. Προσθέτετε λίγο νερό ακόμα, μέχρι να έχετε μια ζύμη απαλή και ελαστική. Θα πρέπει να είναι πιο μαλακιά από τη ζύμη του ψωμιού.
Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν, την ξαναζυμώνετε και τη χωρίζετε σε τέσσερα μεγάλα μπαλάκια. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε σε χλιαρό μέρος γύρω στα 25 λεπτά μέχρι να ανέβει ξανά η ζύμη. Παίρνετε ένα ένα κομμάτια ζύμης, τα ανοίγετε σε φυλλαράκια και τους δίνετε σχήμα οβάλ σε σχήμα βαρκούλας. Για να κολλήσουν οι άκρες βρέχετε λίγο τη ζύμη με νεράκι. Την ανασηκώνετε γύρω γύρω για να σταθεί η γέμιση.
Αλείφετε με πινέλο τις βαρκούλες, τον πάτο και τις άκρες, με βούτυρο λιωμένο. Απλώνετε από πάνω κυβάκια ή ροδέλες ντομάτας, καλά στυμμένης από χυμό και σπόρια, και σκεπάζετε με το τυρί.
Αραδιάζετε τα πεϊνιρλί σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνετε σκεπασμένα για 20 λεπτά για να ανέβει ξανά η ζύμη.
Τα πασπαλίζετε με πάπρικα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Τα σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τη μαγιά στο νερό, μαζί με τη ζάχαρη και την αφήνετε να φουσκώσει ελαφρά.

Βήμα 2

Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι. Ρίχνετε στο αλεύρι τη μαγιά, το γάλα και το λάδι και ζυμώνετε με τα χέρια ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος. Προσθέτετε λίγο νερό ακόμα, μέχρι να έχετε μια ζύμη απαλή και ελαστική. Θα πρέπει να είναι πιο μαλακιά από τη ζύμη του ψωμιού.

Βήμα 3

Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν, την ξαναζυμώνετε και τη χωρίζετε σε τέσσερα μεγάλα μπαλάκια. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε σε χλιαρό μέρος γύρω στα 25 λεπτά μέχρι να ανέβει ξανά η ζύμη. Παίρνετε ένα ένα κομμάτια ζύμης, τα ανοίγετε σε φυλλαράκια και τους δίνετε σχήμα οβάλ σε σχήμα βαρκούλας. Για να κολλήσουν οι άκρες βρέχετε λίγο τη ζύμη με νεράκι. Την ανασηκώνετε γύρω γύρω για να σταθεί η γέμιση.

Βήμα 4

Αλείφετε με πινέλο τις βαρκούλες, τον πάτο και τις άκρες, με βούτυρο λιωμένο. Απλώνετε από πάνω κυβάκια ή ροδέλες ντομάτας, καλά στυμμένης από χυμό και σπόρια, και σκεπάζετε με το τυρί.

Βήμα 5

Αραδιάζετε τα πεϊνιρλί σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνετε σκεπασμένα για 20 λεπτά για να ανέβει ξανά η ζύμη.

Βήμα 6

Τα πασπαλίζετε με πάπρικα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Τα σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή