SPENTZOFAI.olive magazine.gr
clock icon
60'

Πηλιορείτικο σπεντζοφάι

Υλικά

  • 400γρ. χωριάτικα λουκάνικα
  • 1 κιλό πράσινες πιπεριές
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά καυτερή (προαιρετικά)
  • 400γρ. ντομάτες φρέσκες, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να το συνοδεύσετε με τηγανητές πατάτες ή ρύζι, για κυρίως γεύμα.

Σπέντζες είναι οι μακρουλές πιπεριές που μαγειρεύουν παραδοσιακά στο Πήλιο μαζί με ντομάτα και χοιρινό λουκάνικο, φυσικά. Ένας καταπληκτικός μεζές που, αν τον συνοδεύσετε με μια τηγανιά πατάτες ή με ρύζι, είναι κι ένα πρώτης τάξης γεύμα.

Καθαρίζετε τις πιπεριές και τις κόβετε σε χοντρές λωρίδες. Τις σοτάρετε σε βαθύ τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις βγάζετε από το τηγάνι σ’ ένα πιάτο.
Κόβετε τα λουκάνικα σε χοντρά κομμάτια (3εκ.) και τα τηγανίζετε στο ίδιο λάδι των πιπεριών. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα βάζετε με τις πιπεριές. Χύνετε το λάδι από το τηγάνι και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτετε τα λουκάνικα και τις πιπεριές και τα αφήνετε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να πήξει η σάλτσα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις πιπεριές και τις κόβετε σε χοντρές λωρίδες. Τις σοτάρετε σε βαθύ τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις βγάζετε από το τηγάνι σ’ ένα πιάτο.

Βήμα 2

Κόβετε τα λουκάνικα σε χοντρά κομμάτια (3εκ.) και τα τηγανίζετε στο ίδιο λάδι των πιπεριών. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα βάζετε με τις πιπεριές. Χύνετε το λάδι από το τηγάνι και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 3

Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 4

Προσθέτετε τα λουκάνικα και τις πιπεριές και τα αφήνετε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να πήξει η σάλτσα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey