trahanas-me-karamelwmena-kremmudia
clock icon
40'

Πικάντικος τραχανάς µε καραμελωμένα κρεμμύδια και κουρκουμά

Υλικά

  • 250γρ. Βλάχα Τραχανά ξινό
  • 400ml γάλα καρύδας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκοµµένο
  • 2 ντοµάτες µέτριες, σε κυβάκια
  • 2-3 πράσινες πιπερίτσες τσίλι, σε φετούλες
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • αραβικές πίτες ψηµένες, για το σερβίρισµα
  • λίγα φρέσκα φύλλα λάιμ σοταρισμένα σε λίγο λάδι, για το σερβίρισμα
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 1 μεγάλη κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες

Tips

  • Φύλλα λάιμ θα βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών.

Μια νόστιμη εναλλακτική μαγειρέματος του Ξινού Τραχανά Βλάχα σε μια εκδοχή όπου το πικάντικο στοιχείο εξισορροπείται τέλεια με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Ετοιμάζετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε τη ζάχαρη και το ξίδι. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια και ανακατεύετε συνέχεια με μια σπάτουλα για 5 λεπτά. Μόλις εξατμιστούν τα πολλά υγρά χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 15-20 λεπτά επιπλέον. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
Στο μεταξύ, σε µια κατσαρόλα βράζετε τον Τραχανά µε το γάλα καρύδας, το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι, τις ντοµάτες, τις καυτερές πιπερίτσες, τον κουρκουμά, δύο κουταλιές ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι νερό και αλατοπίπερο µέχρι να µαλακώσει. Αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον ζεστό νερό.
Μόλις μαγειρευτεί και χυλώσει ο Τραχανάς (σαν ριζότο) τον μοιράζετε σε βαθιά πιάτα, τον περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο αν θέλετε, γαρνίρετε µε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα φύλλα λάιμ και συνοδεύετε µε ψηµένες αραβικές πιτούλες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε τη ζάχαρη και το ξίδι. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια και ανακατεύετε συνέχεια με μια σπάτουλα για 5 λεπτά. Μόλις εξατμιστούν τα πολλά υγρά χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 15-20 λεπτά επιπλέον. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, σε µια κατσαρόλα βράζετε τον Τραχανά µε το γάλα καρύδας, το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι, τις ντοµάτες, τις καυτερές πιπερίτσες, τον κουρκουμά, δύο κουταλιές ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι νερό και αλατοπίπερο µέχρι να µαλακώσει. Αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον ζεστό νερό.

Βήμα 3

Μόλις μαγειρευτεί και χυλώσει ο Τραχανάς (σαν ριζότο) τον μοιράζετε σε βαθιά πιάτα, τον περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο αν θέλετε, γαρνίρετε µε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα φύλλα λάιμ και συνοδεύετε µε ψηµένες αραβικές πιτούλες.