pilafi me stafides kai amygdala
clock icon
40'

Πιλάφι με σταφίδες και αμύγδαλα

Υλικά

  • 3 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ αμύγδαλα ξασπρισμένα
  • 3 κουτ. σούπας σπορέλαιο για το σοτάρισμα των αμυγδάλων
  • 4 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • 1½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
  • λίγο αλάτι

Μια πιο ανάλαφρη παραλλαγή του κλασικού «ιτς πιλάφ», χωρίς τα συκωτάκια, αλλά με μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο αν προτιμάτε.

Σε ένα τηγανάκι ρίχνετε το σπορέλαιο και σοτάρετε τα ξασπρισμένα αμύγδαλα ώσπου να ροδοκοκκινίσουν. Τα αποσύρετε από τη φωτιά, τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνετε να περιμένουν.
Πλένετε το ρύζι και το βράζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με 7½ φλιτζάνια νερό. Προσθέτετε και το φρέσκο βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και, μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά ώσπου να πιει όλο το νερό. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το σκεπάζετε με πανί κουζίνας και το αφήνετε για 5 λεπτά. Αλατίζετε και ρίχνετε μέσα τις μαύρες σταφίδες και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε τη σάλτσα σόγιας και τον ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο. Φορμάρετε το ρύζι σε στρογγυλή φόρμα και το αναποδογυρίζετε σε στρογγυλή πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγανάκι ρίχνετε το σπορέλαιο και σοτάρετε τα ξασπρισμένα αμύγδαλα ώσπου να ροδοκοκκινίσουν. Τα αποσύρετε από τη φωτιά, τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνετε να περιμένουν.

Βήμα 2

Πλένετε το ρύζι και το βράζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με 7½ φλιτζάνια νερό. Προσθέτετε και το φρέσκο βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και, μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά ώσπου να πιει όλο το νερό. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το σκεπάζετε με πανί κουζίνας και το αφήνετε για 5 λεπτά. Αλατίζετε και ρίχνετε μέσα τις μαύρες σταφίδες και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Προσθέτετε τη σάλτσα σόγιας και τον ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο. Φορμάρετε το ρύζι σε στρογγυλή φόρμα και το αναποδογυρίζετε σε στρογγυλή πιατέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb