PLEXOUDES-ME-PIPERIA
clock icon
1:35'

Πλεξούδες γεμιστές με πολύχρωμες πιπεριές και τυριά

Υλικά

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 μικρή πιπεριά πράσινη, καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 1 μικρή πιπεριά κίτρινη, καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 1 μικρή πιπεριά κόκκινη, καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 100γρ. Κεφαλοτύρι Arla, τριμμένο
  • 75γρ. Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό Τυρί, τριμμένo
  • 4 λιαστές ντομάτες (σε λάδι), ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας Βούτυρο Lurpak Soft Aνάλατο
  • 1 κρόκο αυγού ανακατεμένο με 2 κουτ. σούπας νερό

Μια πολύχρωμη συμφωνία λαχανικών σε μια πολύ λαχταριστή πλεξούδα σφολιάτας. Το αλμυρό… τσουρέκι του Πάσχα, που απογειώνεται χάρη στα υλικά της Αrla.

Σοτάρουμε τις πιπεριές σε μια κουτ. σούπας Βούτυρο Lurpak Soft Aνάλατο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τις χωρίζουμε σε έξι μέρη.

Ανακατεύουμε τα τυριά Lurpak με τη λιαστή ντομάτα και το μαϊντανό. Χωρίζoυμε το μίγμα σε έξι μέρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Στρώνουμε τα φύλλα της σφολιάτας στον πάγκο και κόβουμε το καθένα κατά πλάτος σε τρεις λωρίδες. Παίρνουμε μία μία τις λωρίδες και αφού τις αλείψουμε με λίγο Βούτυρο Lurpak Soft Aνάλατο, απλώνετε ένα μέρος από το μίγμα του τυριού παντού, αφήνοντας 1εκ. περιθώριο στις άκρες. Τοποθετούμε ένα μέρος από τις χρωματιστές λωρίδες πιπεριάς στην άκρη της σφολιάτας, κατά μήκος και πάνω από το μίγμα τυριών. Αλείφουμε τις άκρες κάθε λωρίδας σφολιάτας με νερό και τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά. Πιέζουμε τις άκρες να κλείσουν.

Παίρνουμε τρεις λωρίδες από τη μία πλευρά και τις πιέζουμε να κολλήσουν οι άκρες μεταξύ τους. Πλέκουμε τις λωρίδες σε πλεξούδα, πιέζοντας τις άλλες άκρες στο τέλος για να κολλήσουν. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τις άλλες τρεις λωρίδες.

Τοποθετούμε τις δύο πλεξούδες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τις αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και τις ψήνουμε για 55-60 λεπτά στη χαμηλή σχάρα του φούρνου.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρουμε τις πιπεριές σε μια κουτ. σούπας Βούτυρο Lurpak Soft Aνάλατο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τις χωρίζουμε σε έξι μέρη.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε τα τυριά Lurpak με τη λιαστή ντομάτα και το μαϊντανό. Χωρίζoυμε το μίγμα σε έξι μέρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βήμα 3

Στρώνουμε τα φύλλα της σφολιάτας στον πάγκο και κόβουμε το καθένα κατά πλάτος σε τρεις λωρίδες. Παίρνουμε μία μία τις λωρίδες και αφού τις αλείψουμε με λίγο Βούτυρο Lurpak Soft Aνάλατο, απλώνετε ένα μέρος από το μίγμα του τυριού παντού, αφήνοντας 1εκ. περιθώριο στις άκρες. Τοποθετούμε ένα μέρος από τις χρωματιστές λωρίδες πιπεριάς στην άκρη της σφολιάτας, κατά μήκος και πάνω από το μίγμα τυριών. Αλείφουμε τις άκρες κάθε λωρίδας σφολιάτας με νερό και τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά. Πιέζουμε τις άκρες να κλείσουν.

Βήμα 4

Παίρνουμε τρεις λωρίδες από τη μία πλευρά και τις πιέζουμε να κολλήσουν οι άκρες μεταξύ τους. Πλέκουμε τις λωρίδες σε πλεξούδα, πιέζοντας τις άλλες άκρες στο τέλος για να κολλήσουν. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τις άλλες τρεις λωρίδες.

Βήμα 5

Τοποθετούμε τις δύο πλεξούδες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τις αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και τις ψήνουμε για 55-60 λεπτά στη χαμηλή σχάρα του φούρνου.

Βήμα 6

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή