rizotto
clock icon
1:5'

Ριζότο με αγκινάρες

Υλικά

  • 6 αγκινάρες φρέσκιες
  • 1 λεμόνι
  • 1.800ml ζωμό λαχανικών
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 300γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, καρναρόλι ή καρολίνα Σερρών)
  • 100ml κρασί λευκό, ξηρό
  • ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα υπέροχο, ανοιξιάτικο ριζότο με αγκινάρες που θα σας ενθουσιάσει με την ξεχωριστή, πλούσια γεύση του.

Γεμίζετε ένα λεκανάκι με νερό. Κόβετε το λεμόνι στη μέση, το στίβετε μέσα στο νερό και κατόπιν ρίχνετε μέσα και τις λεμονόκουπες.
Κόβετε τις καρδιές της αγκινάρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάτε μόνο 2εκ. και τα καθαρίζετε καλά από τις ίνες τους. Τα ψιλοκόβετε και τα ρίχνετε στο λεκανάκι με το νερό. Αφαιρείτε τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνετε και βγάζετε το χνούδι από το εσωτερικό τους. Κόβετε τις καρδιές σε λεπτά φετάκια και τις ρίχνετε στη λεκάνη με το λεμονόνερο.
Βάζετε το ζωμό λαχανικών σε μια κατσαρόλα και τον διατηρείτε καυτό.
Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζετε τις αγκινάρες σε ένα σουρωτήρι και τις προσθέτετε στο τηγάνι. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας.
Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται διάφανοι οι κόκκοι του. Σβήνετε με το κρασί, μαγειρεύετε για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Με μια κουτάλα της σούπας πάιρνετε μια δόση από τον καυτό ζωμό τον ρίχνετε στην κατσαρόλα με το ρύζι και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος. Με τον ίδιο τρόπο προσθέτετε την επόμενη δόση ζωμού και συνεχίζετε τη διαδικασία, μέχρι να ρίξετε όλο το ζωμό. Η διαδικασία διαρκεί περί τα 20 - 25 λεπτά και στο διάστημα αυτό το ριζότο θα έχει μελώσει και χυλώσει, ενώ οι κόκκοι του θα παραμένουν ελάχιστα τραγανοί στο δόντι.
Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Γεμίζετε ένα λεκανάκι με νερό. Κόβετε το λεμόνι στη μέση, το στίβετε μέσα στο νερό και κατόπιν ρίχνετε μέσα και τις λεμονόκουπες.

Βήμα 2

Κόβετε τις καρδιές της αγκινάρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάτε μόνο 2εκ. και τα καθαρίζετε καλά από τις ίνες τους. Τα ψιλοκόβετε και τα ρίχνετε στο λεκανάκι με το νερό. Αφαιρείτε τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνετε και βγάζετε το χνούδι από το εσωτερικό τους. Κόβετε τις καρδιές σε λεπτά φετάκια και τις ρίχνετε στη λεκάνη με το λεμονόνερο.

Βήμα 3

Βάζετε το ζωμό λαχανικών σε μια κατσαρόλα και τον διατηρείτε καυτό.

Βήμα 4

Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζετε τις αγκινάρες σε ένα σουρωτήρι και τις προσθέτετε στο τηγάνι. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας.

Βήμα 5

Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται διάφανοι οι κόκκοι του. Σβήνετε με το κρασί, μαγειρεύετε για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βήμα 6

Με μια κουτάλα της σούπας πάιρνετε μια δόση από τον καυτό ζωμό τον ρίχνετε στην κατσαρόλα με το ρύζι και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος. Με τον ίδιο τρόπο προσθέτετε την επόμενη δόση ζωμού και συνεχίζετε τη διαδικασία, μέχρι να ρίξετε όλο το ζωμό. Η διαδικασία διαρκεί περί τα 20 - 25 λεπτά και στο διάστημα αυτό το ριζότο θα έχει μελώσει και χυλώσει, ενώ οι κόκκοι του θα παραμένουν ελάχιστα τραγανοί στο δόντι.

Βήμα 7

Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως.