21130603_01202_lithrinia-plaki
clock icon
60'

Σκάροι πλακί της κατσαρόλας από την Πάτμο

Υλικά

  • 4 σκάροι μεγάλοι (1-1½ κιλό), καθαρισμένοι μόνο από τα λέπια
  • 6 κρεμμύδια μεγάλα, σε λεπτές φέτες
  • 3 ντομάτες ώριμες αποφλοιωμένες, αλεσμένες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι

Η συνταγή είναι από την Ελένη Γιάνναρου και είναι μία από τις καλύτερες βραβευμένες συνταγές του διαγωνισμού παραδοσιακών φαγητών που γίνεται κάθε Ιούνιο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Πάτμου.

Χαράζετε την κοιλιά κάθε ψαριού και αφαιρείτε προσεκτικά μόνο τη χολή του (είναι το μόνο ψάρι που τρώγεται με τα εντόσθιά του). Πλένετε καλά τα ψάρια, τα αλείφετε με το λεμόνι και τα αλατίζετε.
Σοτάρετε σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το λάδι μέχρι να γίνουν διάφανα και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το σκόρδο. Ανακατεύετε λίγο και σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε τις ντομάτες και τον πελτέ και, όταν πάρει βράσει το μίγμα, βάζετε από πάνω τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει το φαγητό για 20-30 λεπτά περίπου μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Χαράζετε την κοιλιά κάθε ψαριού και αφαιρείτε προσεκτικά μόνο τη χολή του (είναι το μόνο ψάρι που τρώγεται με τα εντόσθιά του). Πλένετε καλά τα ψάρια, τα αλείφετε με το λεμόνι και τα αλατίζετε.

Βήμα 2

Σοτάρετε σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το λάδι μέχρι να γίνουν διάφανα και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το σκόρδο. Ανακατεύετε λίγο και σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 3

Προσθέτετε τις ντομάτες και τον πελτέ και, όταν πάρει βράσει το μίγμα, βάζετε από πάνω τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει το φαγητό για 20-30 λεπτά περίπου μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb