soufle_soufle-tyriou
clock icon
40'

Γαλλικό σουφλέ τυριού

Υλικά

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο (αληθινό, αγελαδινό) για το άλειμμα + 25γρ. βούτυρο για την μπεσαμέλ
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 250ml γάλα φρέσκο ζεστό
  • 6 αβγά, χωριστά κρόκους από ασπράδια
  • 125γρ. γραβιέρα τριμμένη (ή οποιοδήποτε γλυκό τυρί, έμενταλ ή γκούντα)
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • φρυγανιά ή παρμεζάνα για το σκεύος

Souffler στα γαλλικά σημαίνει «φυσάω, αναπνέω». Και το σουφλέ, έμπνευση γαλλική του 18ου αιώνα, είναι ένα σύννεφο λεπτεπίλεπτης και εύθραυστης νοστιμιάς… Το φτιάχνουμε λοιπόν με τυριά και το απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι καλό λευκό κρασί.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και ρίχνετε το γάλα. Ανακατεύετε συνεχώς για 2 λεπτά, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Την κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το τυρί, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό και έναν έναν τους κρόκους.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ενσωματώνετε με πολύ απαλές κινήσεις στο μίγμα.
Βουτυρώνετε το σκεύος και το πασπαλίζετε με τη φρυγανιά ή την παρμεζάνα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το σουφλέ και να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina & Olivia Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και ρίχνετε το γάλα. Ανακατεύετε συνεχώς για 2 λεπτά, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.

Βήμα 2

Την κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το τυρί, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό και έναν έναν τους κρόκους.

Βήμα 3

Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ενσωματώνετε με πολύ απαλές κινήσεις στο μίγμα.

Βήμα 4

Βουτυρώνετε το σκεύος και το πασπαλίζετε με τη φρυγανιά ή την παρμεζάνα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το σουφλέ και να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina & Olivia Webb