sou gemista me avgotaraxo
clock icon
60'

Σου γεμιστά με αβγοτάραχο

Υλικά

    Για τα σου

  • 75γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150γρ. αλεύρι
  • 4 αβγά
  • Για τη γέμιση

  • 30γρ. αβγοτάραχο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 μικρά κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
  • 4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Τα σου στην αλμυρή εκδοχή τους, γεμιστά με κρέμα αβγοτάραχο, είναι ένα εξαιρετικό ορεκτικό ή finger food για τα γιορτινά σας τραπέζια.

Σε κατσαρόλα βράζετε το βούτυρο με το νερό και αλάτι. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα ζαχαροπλαστικής, ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει ελαφρά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC και στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Όταν η ζύμη των σου κρυώσει ελαφρά, προσθέτετε τα αβγά σε δόσεις (μόλις ενσωματώνεται το ένα προσθέτετε το επόμενο) συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να γίνει λείο και ομοιογενές.
Με ένα κουτάλι σούπας παίρνετε μίγμα ζύμης και το βάζετε στο ταψί, όχι όμως κολλητά γιατί τα σου θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν. Ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Για τη γέμιση: Μαρινάρετε το μέσα αβγοτάραχο σε ελαιόλαδο για 2 ώρες. Στραγγίζετε και κρατάτε το αρωματισμένο λάδι στην άκρη.
Πολτοποιείτε στο μπλέντερ το μαριναρισμένο αβγοτάραχο με το βούτυρο.
Σε τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας από το αρωματισμένο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά και προσθέτετε λίγο λίγο το μίγμα βουτύρου-αβγοτάραχου ανακατεύοντας με αβγοδάρτη να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
Ζεσταίνετε τα σου, τα χωρίζετε στη μέση και τα γεμίζετε με την κρέμα του αβγοτάραχου. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε κατσαρόλα βράζετε το βούτυρο με το νερό και αλάτι. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα ζαχαροπλαστικής, ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει ελαφρά.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC και στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βήμα 3

Όταν η ζύμη των σου κρυώσει ελαφρά, προσθέτετε τα αβγά σε δόσεις (μόλις ενσωματώνεται το ένα προσθέτετε το επόμενο) συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να γίνει λείο και ομοιογενές.

Βήμα 4

Με ένα κουτάλι σούπας παίρνετε μίγμα ζύμης και το βάζετε στο ταψί, όχι όμως κολλητά γιατί τα σου θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν. Ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 5

Για τη γέμιση: Μαρινάρετε το μέσα αβγοτάραχο σε ελαιόλαδο για 2 ώρες. Στραγγίζετε και κρατάτε το αρωματισμένο λάδι στην άκρη.

Βήμα 6

Πολτοποιείτε στο μπλέντερ το μαριναρισμένο αβγοτάραχο με το βούτυρο.

Βήμα 7

Σε τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας από το αρωματισμένο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά και προσθέτετε λίγο λίγο το μίγμα βουτύρου-αβγοτάραχου ανακατεύοντας με αβγοδάρτη να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

Βήμα 8

Ζεσταίνετε τα σου, τα χωρίζετε στη μέση και τα γεμίζετε με την κρέμα του αβγοτάραχου. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey