spetzofai IMG_0675_semi_2014-0911-182313
clock icon
40'

Σπεντζοφάι με χωριάτικα λουκάνικα με μυρωδικά

Υλικά

  • 5 χωριάτικα λουκάνικα με μυρωδικά
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 300γρ. κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης σε χοντρές φέτες κομμένες κατά μήκος
  • 700γρ. σπέντζες (πράσινες μακριές πιπεριές)
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες μικρές σε μέτριες φέτες ή 1 φλάσκα μικρή, σε όμοιους κύβους
  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα διαφορετικό σπεντζοφάι, που εκτός από λουκάνικα και πιπεριές (σπέντζες), περιέχει και ψητές μελιτζάνες. Ιδανικός μεζές για να συνοδέψετε τσίπουρο και μπίρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και λαδώνετε ελαφρά ένα ταψάκι. Αραδιάζετε μέσα τις φέτες από τις μελιτζάνες, με ένα πινέλο τις αλείφετε κι από πάνω με λάδι και τις ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν.
Τότε τοποθετείτε από πάνω τις φέτες από τα λουκάνικα και ψήνετε για 5 λεπτά ακόμη.
Στο μεταξύ βάζετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει και ρίχνετε το ελαιόλαδο και τις πιπεριές και σοτάρετε αναποδογυρίζοντας συχνά τις πιπεριές μέχρι να ψηθούν όμορφα και από τις δύο πλευρές. Προς το τέλος προσθέτετε και το κρεμμύδι να σοταριστεί, χωρίς όμως να καεί.
Προσθέτετε στο τηγάνι τις ψημένες μελιτζάνες και τα λουκάνικα, ρίχνετε την ντομάτα, λίγο αλατάκι και λίγο νεράκι και δίνετε μια δυο βράσεις στο φαγητό μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζετε και προσθέτετε επιπλέον αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και λαδώνετε ελαφρά ένα ταψάκι. Αραδιάζετε μέσα τις φέτες από τις μελιτζάνες, με ένα πινέλο τις αλείφετε κι από πάνω με λάδι και τις ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Τότε τοποθετείτε από πάνω τις φέτες από τα λουκάνικα και ψήνετε για 5 λεπτά ακόμη.

Βήμα 3

Στο μεταξύ βάζετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει και ρίχνετε το ελαιόλαδο και τις πιπεριές και σοτάρετε αναποδογυρίζοντας συχνά τις πιπεριές μέχρι να ψηθούν όμορφα και από τις δύο πλευρές. Προς το τέλος προσθέτετε και το κρεμμύδι να σοταριστεί, χωρίς όμως να καεί.

Βήμα 4

Προσθέτετε στο τηγάνι τις ψημένες μελιτζάνες και τα λουκάνικα, ρίχνετε την ντομάτα, λίγο αλατάκι και λίγο νεράκι και δίνετε μια δυο βράσεις στο φαγητό μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζετε και προσθέτετε επιπλέον αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή