stamnagkathi me meli ntomata kai ksidi
clock icon
40'

Σταμναγκάθι με ντομάτα, μέλι και ξύδι

Υλικά

  • 750γρ. σταμναγκάθι καθαρισμένο
  • 2-3 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3 ντομάτες ώριμες, χοντροκομμένες
  • 3-4 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο ή μπούκοβο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Tips

  • Το σταμναγκάθι τρώγεται ωμό σε σαλάτες, βρασμένο σαν σαλάτα, κάνει καταπληκτικό φρικασέ αβγολέμονο μαζί με αρνάκι, αλλά κι ωραίο γιαχνί.

Ένα πιάτο που μπορείτε να σερβίρετε είτε σαν κυρίως είτε σαν συνοδευτικό. Το σταμναγκάθι βέβαια θα το βρείτε σε τσουχτερή τιμή, όμως είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χόρτο, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες αλλά και ιδιαίτερη γεύση.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το σταμναγκάθι, τις ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το μέλι, το ξίδι, δύο φλιτζάνια νερό και βράζετε το φαγητό για 20 λεπτά περίπου.
Προσθέτετε το σταμναγκάθι, τις ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το μέλι, το ξίδι, δύο φλιτζάνια νερό και βράζετε το φαγητό για 20 λεπτά περίπου. Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο.
Φωτογραφία : Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling : Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Προσθέτετε το σταμναγκάθι, τις ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το μέλι, το ξίδι, δύο φλιτζάνια νερό και βράζετε το φαγητό για 20 λεπτά περίπου.

Βήμα 3

Προσθέτετε το σταμναγκάθι, τις ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το μέλι, το ξίδι, δύο φλιτζάνια νερό και βράζετε το φαγητό για 20 λεπτά περίπου. Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο.

Φωτογραφία : Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling : Tina Webb