STRIFTA-KRITSINIA
clock icon
45'

Στριφτά πικάντικα κριτσίνια

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας για πίτες
  • 1 κρεμμύδι μικρό, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 6 λιαστές ντομάτες (σε λάδι), ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας ούζο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
  • αλάτι, πιπέρι

Τραγανές απολαύσεις που ταιριάζουν στις ουζοπαρέες όσο και στο απογευματινό τσάι.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και το δεντρολίβανο και, όταν αναμιχθούν, τα σβήνετε με το ούζο. Αφήνετε να σιγοψηθούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν οι χυμοί τους.
Αφού κρυώσει λίγο το μίγμα, προσθέτετε τη γραβιέρα, λίγο αλάτι και, αν χρειαστεί, πιπέρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC.
Στρώνετε τρία φύλλα στον πάγκο της κουζίνας αλείφοντας τα ενδιάμεσα με λίγο λάδι. Απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα μέχρι τις άκρες και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι. Πατάτε τα φύλλα παντού με τις παλάμες και τα κόβετε με κοφτερό μαχαίρι στη μέση, κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς. Στη συνέχεια κόβετε κάθε κομμάτι σε δώδεκα κάθετες λωρίδες πάχους 3,5εκ. Περίπου.
Πιάνετε τις δύο άκρες κάθε λωρίδας και τις στρίβετε αντίστροφα μέχρι να κλειστεί μέσα η γέμιση. Τοποθετείτε τις λωρίδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και το δεντρολίβανο και, όταν αναμιχθούν, τα σβήνετε με το ούζο. Αφήνετε να σιγοψηθούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν οι χυμοί τους.

Βήμα 2

Αφού κρυώσει λίγο το μίγμα, προσθέτετε τη γραβιέρα, λίγο αλάτι και, αν χρειαστεί, πιπέρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC.

Βήμα 3

Στρώνετε τρία φύλλα στον πάγκο της κουζίνας αλείφοντας τα ενδιάμεσα με λίγο λάδι. Απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα μέχρι τις άκρες και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι. Πατάτε τα φύλλα παντού με τις παλάμες και τα κόβετε με κοφτερό μαχαίρι στη μέση, κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς. Στη συνέχεια κόβετε κάθε κομμάτι σε δώδεκα κάθετες λωρίδες πάχους 3,5εκ. Περίπου.

Βήμα 4

Πιάνετε τις δύο άκρες κάθε λωρίδας και τις στρίβετε αντίστροφα μέχρι να κλειστεί μέσα η γέμιση. Τοποθετείτε τις λωρίδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Βήμα 5

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή