strifto
clock icon
20'

Στριφτό Ολικής Αλέσεως με σύγκλινο Μάνης & πορτοκάλι

Υλικά

  • 1 πακέτο «Στριφτό Melissa Ολικής Αλέσεως»
  • 300γρ. σύγκλινο Μάνης
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό κομμάτι)
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια, πλυμμένη
  • ½ φλιτζάνι μυζήθρα ξερή, τριμμένη (και λίγο ακόμη για πασπάλισμα)
  • ½ φλούδα από ένα μικρό πορτοκάλι ψιλοκομμένη (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε και 1 φλιτζάνι ντομάτες τριμμένες στις οποίες θα έχετε βάλει 1 κουταλάκι του γλυκού σόγιας. Θα τις προσθέσετε στο τηγάνι την ίδια ώρα με το σύγκλινο. Μην αντικαταστήσετε την φρέσκια ρίγανη με αποξηραμένη, δεν ταιριάζει. Διαλέξτε ένα άλλο φρέσκο μυρωδικό όπως πχ μαϊντανό, δεντρολίβανο ή θυμάρι.

Το σύγκλινο είναι ένα από τα εμβληματικότερα προϊόντα της Μάνης. Πρόκειται για παστό χοιρινό, το οποίο αλατίζεται, στεγνώνει και καπνίζεται για πάρα πολλές ώρες με χλωρή φασκομηλιά, που στη Μάνη τη λένε σπάκα. Με «Στριφτό Melissa Ολικής Αλέσεως» και πορτοκάλι το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο ασύγκριτης νοστιμιάς!

Σε ένα τηγάνι προσθέτετε το ελαιόλαδο, το πράσο, το πορτοκάλι, το σκόρδο και το σύγκλινο. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά και χαμηλώνετε τη φωτιά.
Προσθέτετε 1 κουταλιά ρίγανη και την μυζήθρα και χαμηλώνετε και άλλο την φωτιά. Στο μεταξύ, σε αλατισμένο νερό βράζετε τα ζυμαρικά με βάση τις οδηγίες του πακέτου.
Σουρώνετε, κρατώντας ½ φλιτζάνι από το νερό και προσθέτετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι μαζί με το νερό. Δυναμώνετε τη φωτιά, ανακατεύετε για 1 λεπτό ακόμη και σερβίρετε αμέσως. Προσθέτετε στο κάθε πιάτο λίγη ψιλοκομμένη φλούδα πορτοκαλιού, μυζήθρα τριμμένη και φρέσκια ρίγανη.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι προσθέτετε το ελαιόλαδο, το πράσο, το πορτοκάλι, το σκόρδο και το σύγκλινο. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά και χαμηλώνετε τη φωτιά.

Βήμα 2

Προσθέτετε 1 κουταλιά ρίγανη και την μυζήθρα και χαμηλώνετε και άλλο την φωτιά. Στο μεταξύ, σε αλατισμένο νερό βράζετε τα ζυμαρικά με βάση τις οδηγίες του πακέτου.

Βήμα 3

Σουρώνετε, κρατώντας ½ φλιτζάνι από το νερό και προσθέτετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι μαζί με το νερό. Δυναμώνετε τη φωτιά, ανακατεύετε για 1 λεπτό ακόμη και σερβίρετε αμέσως. Προσθέτετε στο κάθε πιάτο λίγη ψιλοκομμένη φλούδα πορτοκαλιού, μυζήθρα τριμμένη και φρέσκια ρίγανη.