tarta melitzanas
clock icon
1:10'

Τάρτα μελιτζάνας με ντομάτες, αρωματικά, ελιές καλαμών και φέτα

Υλικά

  • 1 πακέτο ζύμη κουρού έτοιμη
  • 1 μελιτζάνα μεγάλη, σε μικρούς κύβους
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο ή ρίγανη, ψιλοκομμένα
  • 2/3 φλιτζανιού ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 4 αβγά
  • 1½ φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μελιτζάνα με κολοκυθάκια. Τότε θα βάλετε ψιλοκομμένο δυόσμο ή βασιλικό αντί δεντρολίβανο ή ρίγανη.
  • Αντί για φέτα μπορείτε να βάλετε στην τάρτα άλλο τριμμένο τυρί της επιλογής σας, όπως κεφαλογραβιέρα, μυζήθρα, κλπ.

Μια νοστιμότατη τάρτα που συνδυάζει μοναδικά μελιτζάνες και ελιές και καλύπτεται με μια πλούσια κρέμα φέτας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σε ένα μπολ βάζετε τα κυβάκια της μελιτζάνας και 3 κουτ. σούπας λάδι, τα ανακατεύετε μέχρι να ποτιστούν λίγο με το λάδι και τα στρώνετε στο ταψί. Ψήνετε τα κυβάκια της μελιτζάνας στο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε την σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε την ντομάτα, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει.
Προσθέτετε τη μελιτζάνα και τις ελιές και αφήνετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς το μίγμα.
Απλώνετε τη ζύμη κουρού σε μία ταρτιέρα, έτσι να καλύπτει τον πάτο και τα πλαϊνά. Ρίχνετε μέσα τη γέμιση και τη στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από τη ζύμη. Χτυπάτε καλά τα αβγά με το γιαούρτι και απλώνετε το μίγμα πάνω από τη γέμιση. Σκορπάτε από πάνω το τυρί. Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο στους 180οC για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί και να κάνει κρούστα.
Κόβετε την τάρτα σε τριγωνικά κομμάτια και τη σερβίρετε ζεστή.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σε ένα μπολ βάζετε τα κυβάκια της μελιτζάνας και 3 κουτ. σούπας λάδι, τα ανακατεύετε μέχρι να ποτιστούν λίγο με το λάδι και τα στρώνετε στο ταψί. Ψήνετε τα κυβάκια της μελιτζάνας στο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε την ντομάτα, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει.

Βήμα 3

Προσθέτετε τη μελιτζάνα και τις ελιές και αφήνετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς το μίγμα.

Βήμα 4

Απλώνετε τη ζύμη κουρού σε μία ταρτιέρα, έτσι να καλύπτει τον πάτο και τα πλαϊνά. Ρίχνετε μέσα τη γέμιση και τη στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από τη ζύμη. Χτυπάτε καλά τα αβγά με το γιαούρτι και απλώνετε το μίγμα πάνω από τη γέμιση. Σκορπάτε από πάνω το τυρί. Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο στους 180οC για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί και να κάνει κρούστα.

Βήμα 5

Κόβετε την τάρτα σε τριγωνικά κομμάτια και τη σερβίρετε ζεστή.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή