TAHINOMPOYREKAKIA
clock icon
55'

Ταχινομπουρεκάκια Μακεδονίας

Υλικά

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • φλιτζανιού σησαμέλαιο
  • σουσάμι
  • [Για τη γέμιση[
  • 175 γρ. ταχίνι
  • ½ φλιτζανιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
  • ½ φλιτζανιού σταφίδες ξανθές, αλεσμένες
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές μέλι

Τα ταχινομπουρεκάκια, τραγανά «πουράκια» με φύλλο κρούστας, παραγεμισμένα με ταχίνι και καρυδόψιχα, είναι μια ντελικατέτσα από τη βόρεια Ελλάδα για κάθε άλλη εποχή και για όσους επιδιώκουν τα υγιεινά γλυκάκια…

Ζεσταίνετε το μέλι, για να γίνει πιο ρευστό και το ανακατεύετε με το ταχίνι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.
Κόβετε τα φύλλα στα τρία, από τη στενή τους πλευρά.
Με πινέλο αλείφετε κάθε λωρίδα με σησαμέλαιο.
Παίρνετε μικρή ποσότητα από τη γέμιση και πλάθετε πολύ λεπτά μπαστουνάκια (σχεδόν σαν τσιγάρα) και τα τοποθετείτε στην άκρη κάθε λωρίδας. Γυρίζετε προς τα μέσα τις πλαϊνές πλευρές του φύλλου για να «φυλακιστεί» η γέμιση και τυλίγετε σφιχτά σε ρολάκι.
Αραδιάζετε τα ταχινομπουρεκάκια σε αλειμμένο με σησαμέλαιο ταψί, τα αλείφετε με το λάδι που περίσσεψε, τα ραντίζετε με λίγο νερό και τα πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος: Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το μέλι, για να γίνει πιο ρευστό και το ανακατεύετε με το ταχίνι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.

Βήμα 2

Κόβετε τα φύλλα στα τρία, από τη στενή τους πλευρά.

Βήμα 3

Με πινέλο αλείφετε κάθε λωρίδα με σησαμέλαιο.

Βήμα 4

Παίρνετε μικρή ποσότητα από τη γέμιση και πλάθετε πολύ λεπτά μπαστουνάκια (σχεδόν σαν τσιγάρα) και τα τοποθετείτε στην άκρη κάθε λωρίδας. Γυρίζετε προς τα μέσα τις πλαϊνές πλευρές του φύλλου για να «φυλακιστεί» η γέμιση και τυλίγετε σφιχτά σε ρολάκι.

Βήμα 5

Αραδιάζετε τα ταχινομπουρεκάκια σε αλειμμένο με σησαμέλαιο ταψί, τα αλείφετε με το λάδι που περίσσεψε, τα ραντίζετε με λίγο νερό και τα πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος: Food Styling: Tina Webb