TOYRTITSA ME SOKOLATENIA COOKIES KAI KERASIA
clock icon
60'

Τούρτα με σοκολατένια cookies, κρέμα και κεράσια

Υλικά

    Για τα cookies

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη, μαλακή
  • 2 αβγά μεγάλα
  • 1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
  • 125γρ. κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 100γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • Για την κρέμα και τη διακόσμηση

  • 400γρ. τυρί κρέμα
  • 600ml κρέμα γάλακτος
  • 5 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 3 καψουλάκια άρωμα βανίλιας
  • 300γρ. κεράσια φρέσκα ή κονσέρβας (στραγγισμένα)
  • λίγη ζάχαρη κρυσταλλική
  • ξύσμα σοκολάτας

Tips

  • Έχω ένα μυστικό... Μια φορά είχα φτιάξει αυτή την τουρτίτσα και με έτοιμα cookies του εμπορίου, σαντιγί και φράουλες. Ήταν η πιο γρήγορη τούρτα που μπορούσα να φτιάξω για ένα φίλο που είχε γενέθλια.

Μια αλλιώτικη τούρτα που μοιάζει με black forest, αλλά δεν είναι. Αντί για παντεσπάνι είναι φτιαγμένη με μαλακά, σοκολατένια cookies, έχει τυρένια γέμιση και φρέσκα μαριναρισμένα κεράσια που είναι στην εποχή τους.

Αφαιρείτε πρώτα τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο ή στραγγίζετε την κομπόστα αν δεν βρείτε φρέσκα. Πασπαλίζετε τα φρέσκα κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια) με λίγη ζάχαρη και ανακατεύετε.
Φτιάχνετε τα cookies: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα και στρώνετε με λαδόκολλα δύο επίπεδα ταψιά.
Σε μια λεκανίτσα χτυπάτε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη να ενωθούν. Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και το λάδι, συνεχίζοντας να χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύετε το αλεύρι και τέλος τις σταγόνες με σπάτουλα.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε μίγμα από το μπολ και αραδιάζετε στα ταψιά στρογγυλά κομμάτια σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήνετε το κάθε ταψί για 12 λεπτά περίπου, δηλαδή μέχρι τα cookies να κάνουν μια ωραία κρούστα.
Τα βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσετε από τη λαδόκολλα. Μην τα παραψήσετε γιατί θα γίνουν τραγανά.
Φτιάχνετε την κρέμα: Χτυπάτε το τυρί με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να σφίξει το μίγμα.
Φτιάχνετε την τούρτα: Παίρνετε μια στρογγυλή πιατέλα και με τα μισά cookies περίπου δημιουργείτε ένα δίσκο. Καλύπτετε το δίσκο με τη μισή κρέμα την οποία απλώνετε ομοιόμορφα από πάνω, διακοσμείτε με μερικά κεράσια και λίγο ξύσμα σοκολάτας, συνεχίζετε με δεύτερο δίσκο από cookies και την υπόλοιπη κρέμα διακοσμώντας με τα υπόλοιπα κεράσια και το ξύσμα της σοκολάτας.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφαιρείτε πρώτα τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο ή στραγγίζετε την κομπόστα αν δεν βρείτε φρέσκα. Πασπαλίζετε τα φρέσκα κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια) με λίγη ζάχαρη και ανακατεύετε.

Βήμα 2

Φτιάχνετε τα cookies: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα και στρώνετε με λαδόκολλα δύο επίπεδα ταψιά.

Βήμα 3

Σε μια λεκανίτσα χτυπάτε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη να ενωθούν. Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και το λάδι, συνεχίζοντας να χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύετε το αλεύρι και τέλος τις σταγόνες με σπάτουλα.

Βήμα 4

Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε μίγμα από το μπολ και αραδιάζετε στα ταψιά στρογγυλά κομμάτια σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήνετε το κάθε ταψί για 12 λεπτά περίπου, δηλαδή μέχρι τα cookies να κάνουν μια ωραία κρούστα.

Βήμα 5

Τα βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσετε από τη λαδόκολλα. Μην τα παραψήσετε γιατί θα γίνουν τραγανά.

Βήμα 6

Φτιάχνετε την κρέμα: Χτυπάτε το τυρί με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να σφίξει το μίγμα.

Βήμα 7

Φτιάχνετε την τούρτα: Παίρνετε μια στρογγυλή πιατέλα και με τα μισά cookies περίπου δημιουργείτε ένα δίσκο. Καλύπτετε το δίσκο με τη μισή κρέμα την οποία απλώνετε ομοιόμορφα από πάνω, διακοσμείτε με μερικά κεράσια και λίγο ξύσμα σοκολάτας, συνεχίζετε με δεύτερο δίσκο από cookies και την υπόλοιπη κρέμα διακοσμώντας με τα υπόλοιπα κεράσια και το ξύσμα της σοκολάτας.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή