tourta fraoula
clock icon
1:10'

Τούρτα dacquoise καρύδας με κρέμα σαντιγί και φράουλες

Υλικά

  • 8 ασπράδια αβγών (250γρ.)
  • 100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους
  • 50γρ. καρύδα τριμμένη
  • 115γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • Για την κρέμα και τη διακόσμηση

  • 200γρ. φράουλες
  • 500ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ροδόνερο

Tips

  • Αντί να φτιάξετε την dacquoise σε τετράγωνο ταψί και μετά να την κόψετε σε δύο φύλλα, μπορείτε να μοιράσετε το μίγμα σε δύο στρογγυλά ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα και να κάνετε την τούρτα σας στρογγυλή.

Αυτή η λαχταριστή τούρτα με καρύδα και φράουλα είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο επιδόρπιο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα που δημιουργεί έντονες κορυφές.
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και κάνετε τα αμύγδαλα σκόνη στο multi. Τα ανακατεύετε με την τριμμένη καρύδα και την προσθέτετε στη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Τέλος, ενσωματώνετε τη ζάχαρη άχνη ρίχνοντας με το ένα χέρι σαν βροχή από ένα σουρωτήρι και ανακατεύοντας με το άλλο.
Στρώνετε ένα επίπεδο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και απλώνετε μέσα το μίγμα ισιώνοντας τις άκρες αλλά και την επιφάνεια. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει και να σκληρύνει λίγο. Αφήνετε να κρυώσει εκτός φούρνου.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: χτυπάτε στην πολύ δυνατή ταχύτητα του μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να πήξει και να αρχίσει να δημιουργεί ρυτίδες. Προσθέτετε το ροδόνερο και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα. Προσοχή μη σας βουτυρώσει! Τη μεταφέρετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Αφού κρυώσει η dacquoise, την κόβετε στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι. Πολύ προσεκτικά μεταφέρετε το ένα κομμάτι σε πιατέλα και με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής κάνετε μια στρώση δημιουργώντας ροζέτες. Κρατάτε λίγη κρέμα για το τελείωμα.
Τοποθετείτε εδώ κι εκεί κομμάτια φράουλας και σκεπάζετε με το δεύτερο κομμάτι. Με την κρέμα που κρατήσατε δημιουργείτε μια γραμμή κατά μήκος του κέντρου της τούρτας και διακοσμείτε με μισά κομμάτια φράουλας.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα που δημιουργεί έντονες κορυφές.

Βήμα 2

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και κάνετε τα αμύγδαλα σκόνη στο multi. Τα ανακατεύετε με την τριμμένη καρύδα και την προσθέτετε στη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Βήμα 3

Τέλος, ενσωματώνετε τη ζάχαρη άχνη ρίχνοντας με το ένα χέρι σαν βροχή από ένα σουρωτήρι και ανακατεύοντας με το άλλο.

Βήμα 4

Στρώνετε ένα επίπεδο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και απλώνετε μέσα το μίγμα ισιώνοντας τις άκρες αλλά και την επιφάνεια. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει και να σκληρύνει λίγο. Αφήνετε να κρυώσει εκτός φούρνου.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: χτυπάτε στην πολύ δυνατή ταχύτητα του μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να πήξει και να αρχίσει να δημιουργεί ρυτίδες. Προσθέτετε το ροδόνερο και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα. Προσοχή μη σας βουτυρώσει! Τη μεταφέρετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Βήμα 6

Αφού κρυώσει η dacquoise, την κόβετε στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι. Πολύ προσεκτικά μεταφέρετε το ένα κομμάτι σε πιατέλα και με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής κάνετε μια στρώση δημιουργώντας ροζέτες. Κρατάτε λίγη κρέμα για το τελείωμα.

Βήμα 7

Τοποθετείτε εδώ κι εκεί κομμάτια φράουλας και σκεπάζετε με το δεύτερο κομμάτι. Με την κρέμα που κρατήσατε δημιουργείτε μια γραμμή κατά μήκος του κέντρου της τούρτας και διακοσμείτε με μισά κομμάτια φράουλας.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή