tragani-kotopita-me-mpesamel_s
clock icon
2:0'

Τραγανή κοτόπιτα με μπεσαμέλ

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο Νιτσιάκος ολόκληρο
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
  • 2 κλαράκια σέλινο
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • αλάτι
  • Για την μπεσαμέλ

  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1½ νεροπότηρο ζωμό όπου έβρασε το κοτόπουλο
  • 2 νεροπότηρα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζάνια κασέρι χοντροτριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Η πιο λαχταριστή κοτόπιτα που φτιάξατε ποτέ, με κοτόπουλο Νιτσιάκος.

Καταρχάς, πλένετε το κοτόπουλο. Μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε δύο λίτρα νερό και βάζετε το κοτόπουλο ολόκληρο μαζί με τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο. Αλατίζετε ελαφρά και το βράζετε μέχρι σχεδόν να διαλυθεί. Το βγάζετε σε πιατέλα και το αφήνετε να κρυώσει. Σουρώνετε το ζωμό και τον φυλάτε στο ψυγείο για να τον χρησιμοποιήσετε σε άλλες συνταγές σας.
Αφαιρείτε την πέτσα και τα κόκαλα από το βρασμένο κοτόπουλο και στη συνέχεια μαζεύετε όλα τα ψαχνά του και τα ψιλοκόβετε. Τα βάζετε σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια, σε μια καθαρή κατσαρόλα φτιάχνετε μια πλούσια μπεσαμέλ: ζεσταίνετε το βούτυρο και, μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να σκουρύνει λίγο. Αδειάζετε μέσα το ζωμό και ανακατεύετε μέχρι να πήξει ελαφρά η μπεσαμέλ.
Προσθέτετε τα μανιτάρια ωμά, το τριμμένο κασέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά. Αλατίζετε απαλά, αφού πρώτα δοκιμάσετε, και προσθέτετε πιπέρι. Ανακατεύετε μέσα και το κοτόπουλο και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί του φούρνου και στρώνετε τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα καλά ένα ένα. Αδειάζετε τη γέμιση και τη στρώνετε με ένα πιρούνι. Γυρίζετε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων και στρώνετε από πάνω άλλα τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Κόβετε την κοτόπιτα σε μερίδες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και την περιχύνετε με ένα ακόμα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο.
Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο σκεπασμένη με μια λαδόκολλα για να μην αρπάξει και να προφτάσει να ψηθεί καλά από κάτω. Στα 40 λεπτά αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Την αφήνετε να κρυώσει λιγάκι, την κόβετε σε μερίδες και τη σερβίρετε σε πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καταρχάς, πλένετε το κοτόπουλο. Μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε δύο λίτρα νερό και βάζετε το κοτόπουλο ολόκληρο μαζί με τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο. Αλατίζετε ελαφρά και το βράζετε μέχρι σχεδόν να διαλυθεί. Το βγάζετε σε πιατέλα και το αφήνετε να κρυώσει. Σουρώνετε το ζωμό και τον φυλάτε στο ψυγείο για να τον χρησιμοποιήσετε σε άλλες συνταγές σας.

Βήμα 2

Αφαιρείτε την πέτσα και τα κόκαλα από το βρασμένο κοτόπουλο και στη συνέχεια μαζεύετε όλα τα ψαχνά του και τα ψιλοκόβετε. Τα βάζετε σε ένα μπολ.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, σε μια καθαρή κατσαρόλα φτιάχνετε μια πλούσια μπεσαμέλ: ζεσταίνετε το βούτυρο και, μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να σκουρύνει λίγο. Αδειάζετε μέσα το ζωμό και ανακατεύετε μέχρι να πήξει ελαφρά η μπεσαμέλ.

Βήμα 4

Προσθέτετε τα μανιτάρια ωμά, το τριμμένο κασέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά. Αλατίζετε απαλά, αφού πρώτα δοκιμάσετε, και προσθέτετε πιπέρι. Ανακατεύετε μέσα και το κοτόπουλο και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 5

Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί του φούρνου και στρώνετε τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα καλά ένα ένα. Αδειάζετε τη γέμιση και τη στρώνετε με ένα πιρούνι. Γυρίζετε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων και στρώνετε από πάνω άλλα τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Κόβετε την κοτόπιτα σε μερίδες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και την περιχύνετε με ένα ακόμα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο.

Βήμα 6

Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο σκεπασμένη με μια λαδόκολλα για να μην αρπάξει και να προφτάσει να ψηθεί καλά από κάτω. Στα 40 λεπτά αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Την αφήνετε να κρυώσει λιγάκι, την κόβετε σε μερίδες και τη σερβίρετε σε πιατέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb