TSERKEZIKH-KOTOSALATA
clock icon
1:30'

Τσερκέζικη κοτοσαλάτα με καρύδια

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο μέτριο, καθαρισμένο, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 κρεμμύδι ολόκληρο
  • 1 καρότο χοντροκομμένο
  • 2-3 γαρίφαλα
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ελαφρύ
  • Για τη σάλτσα καρυδιού

  • ψίχα από 4 μέτριες φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένη σε ½ φλιτζάνι γάλα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο με ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 250γρ. καρυδόψιχα
  • 1½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • 2 φλιτζάνια (περίπου) ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 5-6 κομμάτια καρυδόψιχα κομμένη στα 2
  • λίγη πάπρικα
  • 2 κλωναράκια μαϊντανό

Μια παραλλαγή από τη συνταγή της φίλης μου Engin Akin, που μας την πρόσφερε ως πρώτο πιάτο σε ένα υπέροχο γεύμα στο σπίτι της, δίπλα στο Βόσπορο.

Καρφώνετε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι. Βράζετε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, το καρότο, το μαϊντανό και το ελαιόλαδο σε 1½ λίτρο νερό μέχρι να μαγειρευτεί. Βγάζετε το κοτόπουλο και τα λαχανικά από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει. Στραγγίζετε το ζωμό από το κοτόπουλο και τον βράζετε ξανά μέχρι να μείνουν περίπου δύο φλιτζάνια ζωμού.
Αφαιρείτε τα κόκαλα και την πέτσα από το κοτόπουλο και με τα χέρια μαδάτε το κρέας σε μικρά μικρά κομματάκια.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα καρυδιού: στύβετε καλά το ψωμί από το γάλα και το ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ζωμό. Πολτοποιείτε το μίγμα προσθέτοντας τμηματικά όσο ζωμό χρειάζεται, ώστε να πάρετε μια πηχτή, κρεμώδη σάλτσα.
Αναμιγνύετε τη σάλτσα του καρυδιού με το κοτόπουλο μέχρι να σκεπαστεί καλά. Αν η σάλτσα είναι πολύ πυκνή, προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμη.
Στρώνετε το μίγμα ομοιόμορφα σε μια πιατέλα και με ένα πιρούνι πιέζετε λίγο την επιφάνειά του. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με την πάπρικα και περιχύνετε τη σαλάτα. Γαρνίρετε με την καρυδόψιχα και το μαϊντανό και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Stylng: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καρφώνετε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι. Βράζετε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, το καρότο, το μαϊντανό και το ελαιόλαδο σε 1½ λίτρο νερό μέχρι να μαγειρευτεί. Βγάζετε το κοτόπουλο και τα λαχανικά από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει. Στραγγίζετε το ζωμό από το κοτόπουλο και τον βράζετε ξανά μέχρι να μείνουν περίπου δύο φλιτζάνια ζωμού.

Βήμα 2

Αφαιρείτε τα κόκαλα και την πέτσα από το κοτόπουλο και με τα χέρια μαδάτε το κρέας σε μικρά μικρά κομματάκια.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη σάλτσα καρυδιού: στύβετε καλά το ψωμί από το γάλα και το ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ζωμό. Πολτοποιείτε το μίγμα προσθέτοντας τμηματικά όσο ζωμό χρειάζεται, ώστε να πάρετε μια πηχτή, κρεμώδη σάλτσα.

Βήμα 4

Αναμιγνύετε τη σάλτσα του καρυδιού με το κοτόπουλο μέχρι να σκεπαστεί καλά. Αν η σάλτσα είναι πολύ πυκνή, προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμη.

Βήμα 5

Στρώνετε το μίγμα ομοιόμορφα σε μια πιατέλα και με ένα πιρούνι πιέζετε λίγο την επιφάνειά του. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με την πάπρικα και περιχύνετε τη σαλάτα. Γαρνίρετε με την καρυδόψιχα και το μαϊντανό και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Stylng: Αντωνία Κατή