tsoureki gemisto
clock icon
1:10'

Τσουρέκι γεμιστό

Υλικά

  • 550ρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 4 αβγά
  • γάλα (πρέπει μαζί με τα αβγά να ζυγίζουν 400γρ.)
  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 180γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κρόκο αβγού ή γάλα για άλειμμα της επιφάνειας
  • Για τη γέμιση

  • 6 κρόκους αβγών
  • 150γρ. ζάχαρη
  • ½ λίτρο γάλα
  • 8 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 40γρ. κορνφλάουρ

Αγαπάμε το κλασικό τσουρέκι, αλλά μας αρέσει να δοκιμάζουμε και διαφορετικές εκδοχές του, όπως αυτό το λαχταριστό γεμιστό τσουρέκι.

Βάζετε στο μίξερ το γάντζο ζυμώματος και ρίχνετε στον κάδο το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύετε. Χτυπάτε το γάλα με τα αβγά ξεχωριστά, τα προσθέτετε στο μίγμα, ρίχνετε και το ξύσμα και συνεχίζετε να ανακατεύετε.
Όταν η ζύμη αρχίσει να γίνεται σαν μπάλα και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μίξερ, προσθέτετε το βούτυρο σχεδόν λιωμένο και ζυμώνετε με τα χέρια.
Μόλις απορροφηθεί το βούτυρο βάζετε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζετε και την αφήνετε μακριά από ρεύματα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο τη χτυπάτε με τα δάχτυλα για να ξεφουσκώσει. Τη σκεπάζετε ξανά και την αφήνετε να φουσκώσει για δεύτερη φορά σε ζεστό μέρος.
Ετοιμάζετε και τη γέμιση: Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ και το γάλα ζεστό και τα βάζετε κατόπιν σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να βράσουν, μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού (ανάλογα με τα γούστα σας) και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
Ανοίγετε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο παχύ φύλλο με μήκος όσο περίπου η περίμετρος της φόρμας σας και απλώνετε στο κέντρο την κρέμα αφήνοντας απόσταση 1εκ. από τις άκρες και την τυλίγετε σε ρολό.
Χαράζετε το ρολό σε έξι ίδια κομμάτια και το τοποθετείτε όρθιο σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με τρύπα στη μέση. Σκεπάζετε το τσουρέκι και αφήνετε να φουσκώσει ξανά η ζύμη μέχρι να φτάσει στο ύψος της φόρμας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC. Αλείφετε τότε την επιφάνεια του τσουρεκιού με κρόκο ή γάλα και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Βγάζετε το τσουρέκι από τη φόρμα όταν γίνει χλιαρό.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε στο μίξερ το γάντζο ζυμώματος και ρίχνετε στον κάδο το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύετε. Χτυπάτε το γάλα με τα αβγά ξεχωριστά, τα προσθέτετε στο μίγμα, ρίχνετε και το ξύσμα και συνεχίζετε να ανακατεύετε.

Βήμα 2

Όταν η ζύμη αρχίσει να γίνεται σαν μπάλα και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μίξερ, προσθέτετε το βούτυρο σχεδόν λιωμένο και ζυμώνετε με τα χέρια.

Βήμα 3

Μόλις απορροφηθεί το βούτυρο βάζετε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζετε και την αφήνετε μακριά από ρεύματα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο τη χτυπάτε με τα δάχτυλα για να ξεφουσκώσει. Τη σκεπάζετε ξανά και την αφήνετε να φουσκώσει για δεύτερη φορά σε ζεστό μέρος.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε και τη γέμιση: Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ και το γάλα ζεστό και τα βάζετε κατόπιν σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να βράσουν, μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού (ανάλογα με τα γούστα σας) και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.

Βήμα 5

Ανοίγετε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο παχύ φύλλο με μήκος όσο περίπου η περίμετρος της φόρμας σας και απλώνετε στο κέντρο την κρέμα αφήνοντας απόσταση 1εκ. από τις άκρες και την τυλίγετε σε ρολό.

Βήμα 6

Χαράζετε το ρολό σε έξι ίδια κομμάτια και το τοποθετείτε όρθιο σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με τρύπα στη μέση. Σκεπάζετε το τσουρέκι και αφήνετε να φουσκώσει ξανά η ζύμη μέχρι να φτάσει στο ύψος της φόρμας.

Βήμα 7

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC. Αλείφετε τότε την επιφάνεια του τσουρεκιού με κρόκο ή γάλα και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Βγάζετε το τσουρέκι από τη φόρμα όταν γίνει χλιαρό.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή