21130829_9732_menu-tou-ilia_tyrompougatsakia-me-petimezi
clock icon
1:5'

Τυρομπουγατσάκια με πετιμέζι

Υλικά

  • 5 φύλλα κρούστας
  • 600ml γάλα
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 120γρ. ζάχαρη
  • 150γρ. ανθότυρο ολόπαχο λιωμένο με πιρούνι
  • βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • Για το σερβίρισμα

  • άχνη ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
  • πετιμέζι

Νόστιμα “πακετάκια” με απαλή γέμιση ανθότυρου που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι…

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα να ζεσταθεί ρίχνοντας ταυτόχρονα σαν βροχή το σιμιγδάλι, τη βανιλίνη και τη ζάχαρη. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα.
Βγάζετε το μίγμα από τη φωτιά και το αφήνετε να χλιαρέψει. Σε ένα μπολ με ένα πιρούνι λιώνετε τον ανθότυρο, το ρίχνετε στην κρέμα και ανακατεύετε καλά. Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση. Διπλώνετε κάθε μισό φύλλο στη μέση και βάζετε στο κάτω μέρος από μια γερή κουταλιά της σούπας γέμιση. Τα τυλίγετε σε τετράγωνα πακετάκια ή σαν μαντηλάκια. Λαδώνετε ένα ταψί και αλείφετε τα μπουγατσάκια σας με μπόλικο βούτυρο. Τα ψήνετε στους 170°C μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα και από τις δύο πλευρές.
Τα βγάζετε, τα πασπαλίζετε με μπόλικη άχνη ζάχαρη και κανελίτσα, τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα και τα περιχύνετε αν θέλετε, με σταγόνες από πετιμέζι ή περισσότερο, ανάλογα το γούστο σας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα να ζεσταθεί ρίχνοντας ταυτόχρονα σαν βροχή το σιμιγδάλι, τη βανιλίνη και τη ζάχαρη. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα.

Βήμα 2

Βγάζετε το μίγμα από τη φωτιά και το αφήνετε να χλιαρέψει. Σε ένα μπολ με ένα πιρούνι λιώνετε τον ανθότυρο, το ρίχνετε στην κρέμα και ανακατεύετε καλά. Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση. Διπλώνετε κάθε μισό φύλλο στη μέση και βάζετε στο κάτω μέρος από μια γερή κουταλιά της σούπας γέμιση. Τα τυλίγετε σε τετράγωνα πακετάκια ή σαν μαντηλάκια. Λαδώνετε ένα ταψί και αλείφετε τα μπουγατσάκια σας με μπόλικο βούτυρο. Τα ψήνετε στους 170°C μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 3

Τα βγάζετε, τα πασπαλίζετε με μπόλικη άχνη ζάχαρη και κανελίτσα, τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα και τα περιχύνετε αν θέλετε, με σταγόνες από πετιμέζι ή περισσότερο, ανάλογα το γούστο σας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb