tiropsomo173946studiopaterakis

Υλικά

  • 600γρ. αλεύρι δυνατό (ή αλεύρι κατάλληλο για ψωμί ζυμωτό)
  • 1½ φακελάκι μαγιά ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1½ φλιτζάνι περίπου νερό χλιαρό
  • λίγο ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση

  • 250γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 50γρ. βούτυρο
  • 50γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 100γρ. ελιές χοντροκομμένες, χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
  • 300γρ. κεφαλογραβιέρα ή μπάτζο Μακεδονίας τριμμένο

Ένα πολύ νόστιμο ψωμάκι για να συνοδέψετε το φαγητό σας ή να το απολαύσετε μόνο του ως πρωινό ή σνακ.

Λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα και τρυφερά. Σβήνετε με το ξίδι. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα 50γρ. αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά. Προσθέτετε το τυρί και τις ελιές (αν χρησιμοποιήσετε) και αφήνετε τη γέμιση να περιμένει.

Στο μεταξύ, ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Διαλύετε το αλάτι στο νερό και το προσθέτετε λίγο λίγο στο αλεύρι ζυμώνοντας στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος ή με το χέρι μέχρι να γίνει το μίγμα λείο και ομοιογενές.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζετε το ζύμωμα για 10 λεπτά ακόμα τεντώνοντας και μαζεύοντας τη ζύμη με το κάτω μέρος της παλάμης. Λαδώνετε ένα μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη πλασμένη σε μπάλα. Την αφήνετε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Κατόπιν ανακατεύετε τη γέμιση στη φουσκωμένη ζύμη και τη ζυμώνετε ξανά για 10 δευτερόλεπτα. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε 10 λεπτά.

Ξαναζυμώνετε για 10 δευτερόλεπτα και την αφήνετε ξανά για 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Ξαναζυμώνετε για 10 λεπτά και αφήνετε τη ζύμη για 30 λεπτά.

Τη χωρίζετε κατόπιν σε τέσσερα κομμάτια, πλάθετε στρογγυλά καρβέλια ή μακρόστενες φραντζολίτσες, τα αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψί, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 40 λεπτά να φουσκώσουν.

Προθερμένετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε τα καρβέλια με αβγό και γάλα, χαράζετε την επιφάνεια σταυρωτά με κοφτερό κοπίδι και ψήνετε στον φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα και τρυφερά. Σβήνετε με το ξίδι. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα 50γρ. αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά. Προσθέτετε το τυρί και τις ελιές (αν χρησιμοποιήσετε) και αφήνετε τη γέμιση να περιμένει.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Διαλύετε το αλάτι στο νερό και το προσθέτετε λίγο λίγο στο αλεύρι ζυμώνοντας στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος ή με το χέρι μέχρι να γίνει το μίγμα λείο και ομοιογενές.

Βήμα 3

Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζετε το ζύμωμα για 10 λεπτά ακόμα τεντώνοντας και μαζεύοντας τη ζύμη με το κάτω μέρος της παλάμης. Λαδώνετε ένα μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη πλασμένη σε μπάλα. Την αφήνετε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Κατόπιν ανακατεύετε τη γέμιση στη φουσκωμένη ζύμη και τη ζυμώνετε ξανά για 10 δευτερόλεπτα. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε 10 λεπτά.

Βήμα 5

Ξαναζυμώνετε για 10 δευτερόλεπτα και την αφήνετε ξανά για 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Ξαναζυμώνετε για 10 λεπτά και αφήνετε τη ζύμη για 30 λεπτά.

Βήμα 6

Τη χωρίζετε κατόπιν σε τέσσερα κομμάτια, πλάθετε στρογγυλά καρβέλια ή μακρόστενες φραντζολίτσες, τα αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψί, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 40 λεπτά να φουσκώσουν.

Βήμα 7

Προθερμένετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε τα καρβέλια με αβγό και γάλα, χαράζετε την επιφάνεια σταυρωτά με κοφτερό κοπίδι και ψήνετε στον φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή