favokeftedes

Υλικά

  • 500γρ. φάβα βρασμένη όπως στην κλασική συνταγή
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1-1½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • αλάτι, λίγο πιπέρι
  • αλεύρι ολικής αλέσεως για το τηγάνισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Tips

  • Μπορείτε να φτιάξετε κεφτέδες ακόμα και με ξερά κουκιά ή γίγαντες ή φακές. Στην περίπτωση αυτή, βράζετε τα όσπρια μέχρι να μαλακώσουν και τα πολτοποιείτε για να γίνουν πουρές.

Ένα από τα πιο δημοφιλή όσπρια, η φάβα, όχι μόνο «παντρεύεται» με ντομάτα και κάππαρη αλλά προσφέρεται και σαν βασικό υλικό στους κεφτέδες που φέρουν το όνομά της και αρέσουν τόσο.

Αναμιγνύετε τη βρασμένη φάβα σε ένα μπολ με τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τα αβγά και αλατοπίπερο, προσθέτοντας αρκετή φρυγανιά ώστε να γίνει ένα πηχτό, ομοιογενές μίγμα.
Αφήνετε το μίγμα σας για μισή ώρα στο ψυγείο και μετά το πλάθετε σε κεφτέδες.
Τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές. Τους σερβίρετε ζεστούς ή χλιαρούς, συνοδεύοντας με μια δροσερή σαλάτα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Αναμιγνύετε τη βρασμένη φάβα σε ένα μπολ με τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τα αβγά και αλατοπίπερο, προσθέτοντας αρκετή φρυγανιά ώστε να γίνει ένα πηχτό, ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 2

Αφήνετε το μίγμα σας για μισή ώρα στο ψυγείο και μετά το πλάθετε σε κεφτέδες.

Βήμα 3

Τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές. Τους σερβίρετε ζεστούς ή χλιαρούς, συνοδεύοντας με μια δροσερή σαλάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey