FILETA
clock icon
40'

Φιλέτα μινιόν με μπράντι, κρασί και βερμούτ

Υλικά

  • 6 φέτες φιλέτο μοσχαρίσιο (150-200γρ. η καθεμία)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μπράντι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ βερμούτ
  • 6 φέτες ψωμί του τοστ
  • 6 ντοματίνια
  • λίγη ζάχαρη
  • βούτυρο φρέσκο
  • ελαιόλαδο
  • κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Φιλετάκια μοσχαρίσιου κρέατος μαγειρεμένα σε μια συνταγή κομμένη και ραμμένη για το κυριακάτικο και το γιορτινό τραπέζι.

Κόβετε το ψωμί με ποτήρι σε στρογγυλούς δίσκους και τους τηγανίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο. Τους αφήνετε στην άκρη.
Ζεσταίνετε λίγο βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρετε τα ντοματίνια ολόκληρα, πασπαλισμένα με αλάτι και λίγη ζάχαρη, μέχρι να γλασαριστούν και να μαραθούν ελαφρά. Τα αφήνετε κι αυτά στην άκρη.
Δένετε περιμετρικά με σπάγκο κουζίνας τα φιλέτα για να κρατήσουν το σχήμα τους, τα πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα τηγανίζετε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά με μία κουταλιά σούπας ζεστό ελαιόλαδο και μία κουταλιά σούπας βούτυρο. Τα αλατίζετε και τα βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα.
Τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά και προσθέτετε στο τηγάνι μία κουταλιά σούπας βούτυρο ακόμα, το κρασί, το βερμούτ και το μπράντι. Βράζετε τη σάλτσα για 5-6 λεπτά. Αν θέλετε, προσθέτετε στο τέλος τέσσερις κουταλιές κρέμα γάλακτος και ξαναρίχνετε μέσα τα φιλέτα.
Τα βράζετε για μερικά λεπτά ακόμα. Βγάζετε τους σπάγκους και τα σερβίρετε πάνω στο τηγανισμένο ψωμί. Βάζετε από πάνω από ένα ντοματίνι και περιχύνετε με τη σάλτσα.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το ψωμί με ποτήρι σε στρογγυλούς δίσκους και τους τηγανίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο. Τους αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε λίγο βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρετε τα ντοματίνια ολόκληρα, πασπαλισμένα με αλάτι και λίγη ζάχαρη, μέχρι να γλασαριστούν και να μαραθούν ελαφρά. Τα αφήνετε κι αυτά στην άκρη.

Βήμα 3

Δένετε περιμετρικά με σπάγκο κουζίνας τα φιλέτα για να κρατήσουν το σχήμα τους, τα πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα τηγανίζετε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά με μία κουταλιά σούπας ζεστό ελαιόλαδο και μία κουταλιά σούπας βούτυρο. Τα αλατίζετε και τα βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα.

Βήμα 4

Τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά και προσθέτετε στο τηγάνι μία κουταλιά σούπας βούτυρο ακόμα, το κρασί, το βερμούτ και το μπράντι. Βράζετε τη σάλτσα για 5-6 λεπτά. Αν θέλετε, προσθέτετε στο τέλος τέσσερις κουταλιές κρέμα γάλακτος και ξαναρίχνετε μέσα τα φιλέτα.

Βήμα 5

Τα βράζετε για μερικά λεπτά ακόμα. Βγάζετε τους σπάγκους και τα σερβίρετε πάνω στο τηγανισμένο ψωμί. Βάζετε από πάνω από ένα ντοματίνι και περιχύνετε με τη σάλτσα.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή