clock icon
2:10'

Χοιρινό με κάστανα και κυδώνια στην κατσαρόλα

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό από σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας Βούτυρο Lurpak
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο ή 2-3 κόκκους
  • γαρίφαλο τριμμένο στη μύτη του κουταλιού
  • 1 ποτήρι του κρασιού σαμιώτικο κρασί λευκό
  • 1 μέτρια ντομάτα ή το 1/3 από μια κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ, περασμένο από το μούλτι
  • 3-4 μέτρια κυδώνια κομμένα στα 4 ή στα 6
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας Βούτυρο Lurpak
  • 500γρ. κάστανα βρασμένα ή ψητά
  • 3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι,πιπέρι

Ένα νόστιμο πιάτο για τα χειμωνιάτικα τραπεζώματα, που ταιριάζει πολύ και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Καθαρίζετε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια, τα κόβετε σε φέτες και τα βάζετε σε μπολ με νερό που περιέχει 1 στημένο λεμόνι και τις λεμονόκουπες, για να μην μαυρίσουν.
Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ροδίζετε ελαφρά το κρέας μαζί με το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι και το γαρίφαλο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό περίπου, μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ντομάτα και ανακατεύετε. Αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζετε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνετε το κρέας να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να μαλακώσει. Θα χρειαστεί συνολικά γύρω στη 1 ώρα και τρία τέταρτα.
Όση ώρα μαγειρεύεται το κρέας ζεσταίνετε τη 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά και ροδίζετε καλά τα κυδώνια με τη ζάχαρη και λίγο αλάτι, από όλες τις πλευρές.
Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αλλά θέλει περίπου 30 λεπτά ακόμη μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς, ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κυδώνια και τα κάστανα. Μόλις το κρέας γίνει λουκούμι, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια, τα κόβετε σε φέτες και τα βάζετε σε μπολ με νερό που περιέχει 1 στημένο λεμόνι και τις λεμονόκουπες, για να μην μαυρίσουν.

Βήμα 2

Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ροδίζετε ελαφρά το κρέας μαζί με το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι και το γαρίφαλο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό περίπου, μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βήμα 3

Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ντομάτα και ανακατεύετε. Αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζετε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνετε το κρέας να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να μαλακώσει. Θα χρειαστεί συνολικά γύρω στη 1 ώρα και τρία τέταρτα.

Βήμα 4

Όση ώρα μαγειρεύεται το κρέας ζεσταίνετε τη 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά και ροδίζετε καλά τα κυδώνια με τη ζάχαρη και λίγο αλάτι, από όλες τις πλευρές.

Βήμα 5

Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αλλά θέλει περίπου 30 λεπτά ακόμη μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς, ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κυδώνια και τα κάστανα. Μόλις το κρέας γίνει λουκούμι, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε.