clock icon
60'

Ψαρονέφρι με σάλτσα μουστάρδας και ψητά λαχανικά

Υλικά

  • 4 τεμάχια ψαρονέφρι
  • Για τη μαρινάδα

  • 100ml μπίρα
  • 60ml ελαιόλαδο
  • 50γρ. πιπερόριζα
  • 50γρ. κρεμμύδι
  • 1 λεμόνι σε φέτες
  • Για τη σάλτσα

  • 50ml ελαιόλαδο
  • 200γρ. κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 90γρ. απαλή μουστάρδα
  • 80ml μπίρα
  • 150ml κρέμα γάλακτος
  • 150ml ζωμό πουλερικών
  • θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνη
  • Για τα ψητά λαχανικά

  • 2 πιπεριές πράσινες, σε φέτες
  • 2 πιπεριές κόκκινες, σε φέτες
  • 2 πιπεριές κίτρινες, σε φέτες
  • 150γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 200γρ. μελιτζάνα, σε φέτες
  • 200γρ. κολοκύθια, σε φέτες
  • 100γρ. τοματίνια
  • 80γρ. πέστο βασιλικού
  • 60γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 50ml κρέμα βαλσάμικου
  • αλάτι, πιπέρι

Απολαυστικό πιάτο με ζουμερό ψαρονέφρι που ψήνεται ιδανικά σε κεραμική επαγωγική εστία Electrolux EHL6540FOK στην οποία προσαρμόζουμε μια πλάκα grill της Electrolux.

Βάζετε τα ψαρονέφρια σ’ ένα μπολ και προσθέτετε την μπίρα, το ελαιόλαδο, την τριμμένη πιπερόριζα, το κρεμμύδι σε φέτες και το λεμόνι. Αφήνετε τα ψαρονέφρια στη μαρινάδα για μισή ώρα περίπου.
Στη συνέχεια τα βγάζετε απ’ τη μαρινάδα, τα στεγνώνετε και τα περνάτε στο grill απ’ όλες τις πλευρές, στην αρχή σε δυνατή φωτιά για να τα «θωρακίσετε», κι έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά για να ψηθούν.
Για τη σάλτσα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη και σοτάρετε για 4-5 λεπτά έως ότου μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτετε τη μουστάρδα και σβήνετε με την μπίρα. Αφήνετε να βράσει μέχρι να μειωθεί η μπίρα στο 1/3 και ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το ζωμό πουλερικών. Αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά ακόμα, αφαιρείτε τη δάφνη και περνάτε τα υπόλοιπα υλικά απ’ τον πολυκόφτη. Αλατοπιπερώνετε.
Για τα λαχανικά: Βάζετε τα λαχανικά σας σε ένα μπολ, τα λαδώνετε και τα αλατοπιπερώνετε. Τα ψήνετε στο grill και τα απλώνετε σε ένα ταψί. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα, ραντίζετε με την κρέμα βαλσαμικού, προσθέτετε και το πέστο βασιλικού και ανακατεύετε απαλά.
Σερβίρετε σε ένα πιάτο πρώτα τα λαχανικά με λίγο θυμάρι και κρέμα βαλσαμικού και στη συνέχεια το κρέας με τη σάλτσα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα ψαρονέφρια σ’ ένα μπολ και προσθέτετε την μπίρα, το ελαιόλαδο, την τριμμένη πιπερόριζα, το κρεμμύδι σε φέτες και το λεμόνι. Αφήνετε τα ψαρονέφρια στη μαρινάδα για μισή ώρα περίπου.

Βήμα 2

Στη συνέχεια τα βγάζετε απ’ τη μαρινάδα, τα στεγνώνετε και τα περνάτε στο grill απ’ όλες τις πλευρές, στην αρχή σε δυνατή φωτιά για να τα «θωρακίσετε», κι έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά για να ψηθούν.

Βήμα 3

Για τη σάλτσα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη και σοτάρετε για 4-5 λεπτά έως ότου μαλακώσει το κρεμμύδι.

Βήμα 4

Προσθέτετε τη μουστάρδα και σβήνετε με την μπίρα. Αφήνετε να βράσει μέχρι να μειωθεί η μπίρα στο 1/3 και ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το ζωμό πουλερικών. Αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά ακόμα, αφαιρείτε τη δάφνη και περνάτε τα υπόλοιπα υλικά απ’ τον πολυκόφτη. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 5

Για τα λαχανικά: Βάζετε τα λαχανικά σας σε ένα μπολ, τα λαδώνετε και τα αλατοπιπερώνετε. Τα ψήνετε στο grill και τα απλώνετε σε ένα ταψί. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα, ραντίζετε με την κρέμα βαλσαμικού, προσθέτετε και το πέστο βασιλικού και ανακατεύετε απαλά.

Βήμα 6

Σερβίρετε σε ένα πιάτο πρώτα τα λαχανικά με λίγο θυμάρι και κρέμα βαλσαμικού και στη συνέχεια το κρέας με τη σάλτσα.