psomi me mastixa
clock icon
1:30'

Ψωμί με μαστίχα και γλυκάνισο

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
  • 650γρ. νερό
  • 20γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 15γρ. αλάτι
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κουτ. σούπας κοπανισμένους σπόρους γλυκάνισου
  • 5 καρύδια για τη διακόσμηση
  • λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού

Αν θέλετε να συνοδέψετε το φαγητό σας με ένα νόστιμο, αφράτο και πολύ αρωματικό ψωμί, τότε αυτή η συνταγή είναι η ιδανική.

Κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ και το αφήνετε να περιμένει.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και 2 κουτ. σούπας αλεύρι από το κοσκινισμένο. Ρίχνετε λίγο από το νερό της συνταγής μέσα στο κύπελλο να σκεπάσει τα υλικά. Ανακατεύετε και αφήνετε τη μαγιά να δράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Αμέσως μετά ρίχνετε το μίγμα της μαγιάς μέσα στον κάδο του μίξερ. Βάζετε το μίξερ να δουλέψει σε χαμηλή ταχύτητα και ρίχνετε μέσα τη μαστίχα και το γλυκάνισο. Στη συνέχεια, ρίχνετε το υπόλοιπο νερό, αυξάνετε την ταχύτητα, και θα δείτε να σχηματίζεται μια υπέροχη αφράτη ζύμη.
Βάζετε τη ζύμη σε μεγάλη λεκάνη πασπαλισμένη με αλεύρι, τη σκεπάζετε με κουβερτούλα και τη βάζετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Ζυμώνετε με τα χέρια σας να ξεφουσκώσει λίγο η ζύμη. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί, αδειάζετε μέσα τη ζύμη και πιέζετε με τα χέρια σας να απλωθεί στο ταψί. Διακοσμείτε με τα καρύδια, σκεπάζετε το ταψί με μια κουβερτούλα και αφήνετε να ξαναφουσκώσει για 1½ ώρα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και ψήνετε το ψωμί για 1 ώρα ακριβώς.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ και το αφήνετε να περιμένει.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και 2 κουτ. σούπας αλεύρι από το κοσκινισμένο. Ρίχνετε λίγο από το νερό της συνταγής μέσα στο κύπελλο να σκεπάσει τα υλικά. Ανακατεύετε και αφήνετε τη μαγιά να δράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Βήμα 3

Αμέσως μετά ρίχνετε το μίγμα της μαγιάς μέσα στον κάδο του μίξερ. Βάζετε το μίξερ να δουλέψει σε χαμηλή ταχύτητα και ρίχνετε μέσα τη μαστίχα και το γλυκάνισο. Στη συνέχεια, ρίχνετε το υπόλοιπο νερό, αυξάνετε την ταχύτητα, και θα δείτε να σχηματίζεται μια υπέροχη αφράτη ζύμη.

Βήμα 4

Βάζετε τη ζύμη σε μεγάλη λεκάνη πασπαλισμένη με αλεύρι, τη σκεπάζετε με κουβερτούλα και τη βάζετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 5

Ζυμώνετε με τα χέρια σας να ξεφουσκώσει λίγο η ζύμη. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί, αδειάζετε μέσα τη ζύμη και πιέζετε με τα χέρια σας να απλωθεί στο ταψί. Διακοσμείτε με τα καρύδια, σκεπάζετε το ταψί με μια κουβερτούλα και αφήνετε να ξαναφουσκώσει για 1½ ώρα.

Βήμα 6

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και ψήνετε το ψωμί για 1 ώρα ακριβώς.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey