kolokythopita glykia crop
clock icon
1:30'

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Υλικά

  • 8 φύλλα για πίτες, χωριάτικα (του εμπορίου ή χειροποίητα)
  • 1½ κιλό ψίχα από κολοκύθα κίτρινη
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
  • 100γρ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ζάχαρη άχνη ή μέλι και κανέλα για πασπάλισμα

Tips

  • Παραλλαγή 1 Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και 3-4 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη ή ξανθή ή ακόμα λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε την πίτα σε ρολάκια. Τότε, χωρίζετε τη γέμιση σε 8 μερίδες. Παίρνετε ένα φύλλο, το αλείφετε με λάδι και στρώνετε μια μερίδα γέμισης στην άκρη του φύλλου κατά πλάτος. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα στα μισά του τυλίγματος. Τοποθετείτε το ρολό σε μακρόστενο ταψί και συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση. Ακουμπάτε τα ρολά δίπλα δίπλα στο ταψί και ψήνετε όπως στη συνταγή.
  • Παραλλαγή 2 Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας σιροπιάζουν την κολοκυθόπιτα. Αν το προτιμάτε, τότε θα φτιάξετε ένα σιρόπι με 1½ φλιτζάνι ζάχαρη, 2 φλιτζάνια νερό, 1 ξυλάκι κανέλα και 1 κουτ. σούπας λεμόνι. Βράζετε τα υλικά για 5-7 λεπτά περίπου σε σιγανή φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Όταν βγει η κολοκυθόπιτα από το φούρνο την περιχύνετε με το σιρόπι και αφήνετε να απορροφηθεί.

Η γευστική και αρωματική κίτρινη κολοκύθα γίνεται πολύ νόστιμη γλυκιά πίτα. Θα την αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι, ενώ για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό έχουμε 2 παραλλαγές της κλασικής συνταγής.

Τρίβετε την ψίχα της κολοκύθας στον τρίφτη του κρεμμυδιού ή την περνάτε από τον τρίφτη του πολυμίξερ. Την αφήνετε σε σουρωτήρι μέχρι να αρχίσουν να φεύγουν τα υγρά της. Τη στραγγίζετε καλά με τα χέρια και την τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.
Ανακατεύετε την κολοκύθα με το ρύζι, τη ζάχαρη, τα καρύδια, το σουσάμι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε σε λαδωμένο στενόμακρο ταψί δύο φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες τους. Αλείφετε τα πάνω φύλλα με λάδι και στρώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω.
Χωρίζετε τη γέμιση στα τρία. Σκορπάτε το ⅓ πάνω από τα στρωμένα φύλλα και στρώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω. Το αλείφετε με λάδι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Στρώνετε το προτελευταίο φύλλο από πάνω, το αλείφετε με λάδι και φέρνετε από κάτω τα φύλλα που εξέχουν από τις άκρες του ταψιού επάνω. Βρέχετε λίγο τις άκρες με νερό για να μη σπάσουν. Στρώνετε το τελευταίο φύλλο από πάνω και σπρώχνετε τις άκρες μέσα και από κάτω από τις άκρες του ταψιού. Αλείφετε από πάνω με το υπόλοιπο λάδι.
Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει χρώμα και να «στεγνώσει» η γέμιση. Αφήνετε να κρυώσει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή μέλι και κανέλα.
Φωτογραφία Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Τρίβετε την ψίχα της κολοκύθας στον τρίφτη του κρεμμυδιού ή την περνάτε από τον τρίφτη του πολυμίξερ. Την αφήνετε σε σουρωτήρι μέχρι να αρχίσουν να φεύγουν τα υγρά της. Τη στραγγίζετε καλά με τα χέρια και την τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.

Βήμα 2

Ανακατεύετε την κολοκύθα με το ρύζι, τη ζάχαρη, τα καρύδια, το σουσάμι, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε σε λαδωμένο στενόμακρο ταψί δύο φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες τους. Αλείφετε τα πάνω φύλλα με λάδι και στρώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω.

Βήμα 4

Χωρίζετε τη γέμιση στα τρία. Σκορπάτε το ⅓ πάνω από τα στρωμένα φύλλα και στρώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω. Το αλείφετε με λάδι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Στρώνετε το προτελευταίο φύλλο από πάνω, το αλείφετε με λάδι και φέρνετε από κάτω τα φύλλα που εξέχουν από τις άκρες του ταψιού επάνω. Βρέχετε λίγο τις άκρες με νερό για να μη σπάσουν. Στρώνετε το τελευταίο φύλλο από πάνω και σπρώχνετε τις άκρες μέσα και από κάτω από τις άκρες του ταψιού. Αλείφετε από πάνω με το υπόλοιπο λάδι.

Βήμα 5

Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει χρώμα και να «στεγνώσει» η γέμιση. Αφήνετε να κρυώσει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή μέλι και κανέλα.

Φωτογραφία Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey