gaspatso_ekso_olivemagazine.gr

Υλικά

    Για τη σούπα

  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο χωρίς το φύτρο σε κομματάκια
  • ½ αγγούρι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
  • 75ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ½ πιπεριά κόκκινη, σε κυβάκια
  • ½ πιπεριά πράσινη, σε κυβάκια
  • 1 αβγό βραστό, σε κυβάκια
  • λίγο Tabasco (προαιρετικά)
  • Για τα κρουτόν

  • 2-3 φέτες ψωμί σε κυβάκια 1 εκ.
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο βασιλικό ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Αλλιώς η κρύα ισπανική ντοματόσουπα. Ελαφριά και άκρως δροσιστική.

Φτιάχνετε τη σούπα: Σοτάρετε το σκόρδο με λίγο από το ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι να μαλακώσει, να μην πάρει όμως χρώμα.
Χτυπάτε στο μπλέντερ τις ντομάτες μαζί με τα κρεμμυδάκια, το σοταρισμένο σκόρδο και το αγγούρι μέχρι να γίνουν ένα λείο, ομοιογενές μίγμα.
Στη συνέχεια περνάτε το μίγμα από σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τον πολτό και να κρατήσετε μόνο τους χυμούς των λαχανικών (μην τον πετάξετε, κρατήστε τον για να τον βάλετε σε μια σάλτσα).
Χτυπάτε ξανά το χυμό των λαχανικών στο μπλέντερ, προσθέτοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε τη σούπα στο ψυγείο να κρυώσει.
Ετοιμάζετε τα κρουτόν: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνετε τα κυβάκια του ψωμιού σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με ξερό βασιλικό και σκόρδο και ανακατεύετε. Τα ψήνετε 15 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Φτιάχνετε τη γαρνιτούρα: Ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια με την κόκκινη, την πράσινη πιπεριά και το αβγό. Σερβίρετε την κρύα ντοματόσουπα σε πιάτα προσθέτοντας από πάνω το μίγμα των λαχανικών και μερικά κρουτόν. Όποιος επιθυμεί τη σούπα του πιο πικάντικη προσθέτει στο πιάτο του tabasco.

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε τη σούπα: Σοτάρετε το σκόρδο με λίγο από το ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι να μαλακώσει, να μην πάρει όμως χρώμα.

Βήμα 2

Χτυπάτε στο μπλέντερ τις ντομάτες μαζί με τα κρεμμυδάκια, το σοταρισμένο σκόρδο και το αγγούρι μέχρι να γίνουν ένα λείο, ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 3

Στη συνέχεια περνάτε το μίγμα από σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τον πολτό και να κρατήσετε μόνο τους χυμούς των λαχανικών (μην τον πετάξετε, κρατήστε τον για να τον βάλετε σε μια σάλτσα).

Βήμα 4

Χτυπάτε ξανά το χυμό των λαχανικών στο μπλέντερ, προσθέτοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε τη σούπα στο ψυγείο να κρυώσει.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε τα κρουτόν: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνετε τα κυβάκια του ψωμιού σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με ξερό βασιλικό και σκόρδο και ανακατεύετε. Τα ψήνετε 15 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Βήμα 6

Φτιάχνετε τη γαρνιτούρα: Ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια με την κόκκινη, την πράσινη πιπεριά και το αβγό. Σερβίρετε την κρύα ντοματόσουπα σε πιάτα προσθέτοντας από πάνω το μίγμα των λαχανικών και μερικά κρουτόν. Όποιος επιθυμεί τη σούπα του πιο πικάντικη προσθέτει στο πιάτο του tabasco.