pligouri
clock icon
35'

Σαλάτα με πλιγούρι, καρύδια και ρόδι

Υλικά

    Για τη σαλάτα

  • 160γρ. πλιγούρι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ντομάτα, σε μικρούς κύβους
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2/3 φλιτζανιού καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 2-3 κουτ. σούπας σπόρια ροδιού
  • Για το dressing

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • λίγη ρίγανη
  • κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους κόλιανδρου αλεσμένους
  • 2 κουτ. σούπας γρεναδίνη (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι καγιέν κατά βούληση

Xορταστική σαλάτα που έχει για βάση της το πλιγούρι, σπασμένο σιτάρι δηλαδή, που συνδυάζεται με ρόδια, καρύδια, ντομάτα κρεμμύδι και φρέσκα μυρωδικά. Από το αρωματικό της dressing δεν λείπει το λεμόνι και τα ανατολίτικα μπαχαρικά.

Ξεπλένετε το πλιγούρι και το μουσκεύετε σε κρύο νερό για 30 λεπτά. Αν μετά το μισάωρο δεν έχει απορροφήσει όλο το νερό, το στραγγίζετε.
Σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε την ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους και την ανακατεύετε μαζί με το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
Αναμιγνύετε σε σαλατιέρα το μουσκεμένο πλιγούρι, το κρεμμύδι με την ντομάτα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα καρύδια και τα σπόρια ροδιού.
Σ’ ένα βαζάκι βάζετε το ελαιόλαδο, το χυμό από το λεμόνι, λίγη ρίγανη, κύμινο, τους κόκκους του κόλιανδρου αλεσμένους, τη γρεναδίνη (αν χρησιμοποιήσετε), πιπέρι καγιέν κατά βούληση και αλάτι. Σκεπάζετε με το καπάκι και το ανακινείτε ζωηρά για να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Περιχύνετε τη σαλάτα με αυτό το dressing, την ανακατεύετε με δύο πιρούνια και την αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες σκεπασμένη πριν την καταναλώσετε, για να απορροφήσει το πλιγούρι όλα τα αρώματα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεπλένετε το πλιγούρι και το μουσκεύετε σε κρύο νερό για 30 λεπτά. Αν μετά το μισάωρο δεν έχει απορροφήσει όλο το νερό, το στραγγίζετε.

Βήμα 2

Σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε την ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους και την ανακατεύετε μαζί με το κρεμμύδι για 1 λεπτό.

Βήμα 3

Αναμιγνύετε σε σαλατιέρα το μουσκεμένο πλιγούρι, το κρεμμύδι με την ντομάτα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα καρύδια και τα σπόρια ροδιού.

Βήμα 4

Σ’ ένα βαζάκι βάζετε το ελαιόλαδο, το χυμό από το λεμόνι, λίγη ρίγανη, κύμινο, τους κόκκους του κόλιανδρου αλεσμένους, τη γρεναδίνη (αν χρησιμοποιήσετε), πιπέρι καγιέν κατά βούληση και αλάτι. Σκεπάζετε με το καπάκι και το ανακινείτε ζωηρά για να ανακατευτούν καλά τα υλικά.

Βήμα 5

Περιχύνετε τη σαλάτα με αυτό το dressing, την ανακατεύετε με δύο πιρούνια και την αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες σκεπασμένη πριν την καταναλώσετε, για να απορροφήσει το πλιγούρι όλα τα αρώματα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey