kotopoulo bugiurdi nik
clock icon
60'

Μπουγιουρντί με κοτόπουλο

Υλικά

  • 4 μπούτια κοτόπουλο, ολόκληρα, χωρίς τα κόκαλα
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά πράσινη, σε λωρίδες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης μεγάλες, σε λωρίδες
  • 100ml κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρή πιπεριά καυτερή, ψιλοκομμένη
  • λίγη ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 400γρ. φέτα, σε 4 φέτες των 100γρ.
  • 200γρ. γραβιέρα καλής ποιότητας, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Zητήστε από τον κρεοπώλη σας να ξεκοκαλίσει τα μπούτια του κοτόπουλου και να αφαιρέσει τις πέτσες. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε 1 δίσκο με έτοιμα, φιλεταρισμένα, που περιέχουν 8 κομμάτια, δύο ανά μερίδα.
  • Tο καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους, αντί για κονσέρβα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 μεγαλούτσικες ώριμες ντομάτες, τριμμένες.
  • Αντί για καυτερή πιπεριά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό.

Μετατρέψτε το παραδοσιακό «μπουγιουρντί» με τα τυριά και τις πιπεριές, σε κυρίως φαγητό για όλη την οικογένεια με την προσθήκη κοτόπουλου. Σερβίρετέ το με μια δροσερή, πράσινη σαλάτα.

Κόβετε το ψαχνό του κοτόπουλου σε μέτριες λωρίδες, πάχους περίπου 1½ εκ.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, και σοτάρετε τις λωρίδες κοτόπουλου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Προσθέτετε το κρεμμύδι, την πράσινη πιπεριά και τις πιπεριές Φλωρίνης και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά. Σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνετε τα ντοματάκια μαζί με το χυμό τους-αν χρειαστεί, ρίχνετε και λίγο νερό-ή τις τριμμένες φρέσκιες ντομάτες και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Τότε ρίχνετε την καυτερή πιπεριά και τη ρίγανη, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Μοιράζετε το φαγητό της κατσαρόλας σε 4 ατομικά πυρίμαχα σκεύη ή σε ατομικά πήλινα γιουβετσάκια. Αν δεν έχετε, αδειάζετε όλο το φαγητό σε ένα μέτριο πυρίμαχο ή πήλινο σκεύος, σχετικά βαθύ. Στο κέντρο κάθε μερίδας βάζετε από 1 κομμάτι φέτα και μερικές φέτες γραβιέρας.

Βάζετε τα σκεύη στο μεσαίο ράφι του φούρνου, χωρίς να τα σκεπάσετε, και τα ψήνετε για 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μισολιώσει η φέτα και να ροδίσει. Σερβίρετε συνοδεύοντας το φαγητό σας με ωραία δροσερή σαλάτα.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το ψαχνό του κοτόπουλου σε μέτριες λωρίδες, πάχους περίπου 1½ εκ.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, και σοτάρετε τις λωρίδες κοτόπουλου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Βήμα 2

Προσθέτετε το κρεμμύδι, την πράσινη πιπεριά και τις πιπεριές Φλωρίνης και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά. Σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βήμα 3

Ρίχνετε τα ντοματάκια μαζί με το χυμό τους-αν χρειαστεί, ρίχνετε και λίγο νερό-ή τις τριμμένες φρέσκιες ντομάτες και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Τότε ρίχνετε την καυτερή πιπεριά και τη ρίγανη, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Μοιράζετε το φαγητό της κατσαρόλας σε 4 ατομικά πυρίμαχα σκεύη ή σε ατομικά πήλινα γιουβετσάκια. Αν δεν έχετε, αδειάζετε όλο το φαγητό σε ένα μέτριο πυρίμαχο ή πήλινο σκεύος, σχετικά βαθύ. Στο κέντρο κάθε μερίδας βάζετε από 1 κομμάτι φέτα και μερικές φέτες γραβιέρας.

Βήμα 5

Βάζετε τα σκεύη στο μεσαίο ράφι του φούρνου, χωρίς να τα σκεπάσετε, και τα ψήνετε για 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μισολιώσει η φέτα και να ροδίσει. Σερβίρετε συνοδεύοντας το φαγητό σας με ωραία δροσερή σαλάτα.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή