karydati-skordalia656
clock icon
15'

Καρυδάτη σκορδαλιά

Υλικά

  • 250γρ. καρυδόψιχα, καλά κοσκινισμένη
  • 50γρ. ψίχουλα ξερού ψωμιού
  • 4-8 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με το πόσο σκορδάτη τη θέλετε
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 1 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
  • λίγα φυλλαράκια μαϊντανό
  • αλάτι

Tips

  • Πάει με μπακαλιάρο τηγανητό, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μανιτάρια και οποιοδήποτε θαλασσινό αρκεί να είναι καλοτηγανισμενο. Ο τέλειος συνδυασμός της είναι με μύδια τηγανητά, αφράτα και τραγανά σαν λουκουμάδες.

Η μεγαλειωδέστερη όλων, με μοναδικό ανταγωνιστή ίσως την κεφαλλονίτικη αλιάδα. Η συνύπαρξη σκόρδου και καρυδόψιχας συνιστά έναν τέλειο συνδυασμό. Τα αιθέρια έλαια του καρυδιού «ηρεμούν» το σκόρδο δίνοντας ταυτόχρονα βάθος γεύσης.

Κοπανίζετε το σκόρδο στο γουδί μαζί με λίγο αλάτι ώσπου να γίνει αλοιφή. Η συνέχεια είναι στο χέρι σας. Ή συνεχίζετε στο γουδί ή επιλέγετε το μπλέντερ. Το ξέρω ότι θα προτιμήσετε το δεύτερο...
Βάζετε λοιπόν στο μπλέντερ την καρυδόψιχα και τα ξερά ψίχουλα. Τα χτυπάτε ώστε να αλεστούν καλά. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι και 2 κουταλιές νερό.
Και ήρθε η ώρα του σκόρδου. Το τουμπάρετε μέσα και χτυπάτε το μίγμα για λίγα λεπτά ακόμα. Αδειάζετε τη σκορδαλιά σε ένα ωραίο βαθύ μπολ και τη στολίζετε με λίγα φυλλαράκια μαϊντανό.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοπανίζετε το σκόρδο στο γουδί μαζί με λίγο αλάτι ώσπου να γίνει αλοιφή. Η συνέχεια είναι στο χέρι σας. Ή συνεχίζετε στο γουδί ή επιλέγετε το μπλέντερ. Το ξέρω ότι θα προτιμήσετε το δεύτερο...

Βήμα 2

Βάζετε λοιπόν στο μπλέντερ την καρυδόψιχα και τα ξερά ψίχουλα. Τα χτυπάτε ώστε να αλεστούν καλά. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι και 2 κουταλιές νερό.

Βήμα 3

Και ήρθε η ώρα του σκόρδου. Το τουμπάρετε μέσα και χτυπάτε το μίγμα για λίγα λεπτά ακόμα. Αδειάζετε τη σκορδαλιά σε ένα ωραίο βαθύ μπολ και τη στολίζετε με λίγα φυλλαράκια μαϊντανό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb