mousakas

Υλικά

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμά τους
  • Για τη σάλτσα με κιμά

  • 700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας, γεμάτες, πελτέ ντομάτας
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 6 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ

  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 8 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 800ml γάλα
  • 3 αβγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Όσο κι αν έχει κατηγορηθεί για τις περίσσιες θερμίδες του και για τη χρονοβόρο διαδικασία παρασκευής του, ένας καλομαγειρεμένος μουσακάς είναι πάντα ευπρόσδεκτος!

Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Τις αλατίζετε και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι για μισή ώρα περίπου. Τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στύβετε με το χέρι σας για να φύγουν τα πολλά νερά.
Τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν. Eναλλακτικά τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο ή στο γκριλ.
Φτιάχνετε τον κιμά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Ρίχνετε τον κιμά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνετε με το λευκό κρασί. Διαλύετε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον ρίχνετε μέσα στον κιμά. Βάζετε το μπαχάρι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. Τον αφήνετε να κρυώσει.
Συνεχίζετε με τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει, και ρίχνετε το γάλα ζεστό ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ, την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε το τυρί, ανακατεύετε και ρίχνετε τα αβγά. Ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν από το μίγμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Στρώνετε τις μισές τηγανισμένες μελιτζάνες στον πάτο του ταψιού. Αδειάζετε τον κιμά από πάνω και τον ισιώνετε με κουτάλι να πάει παντού. Κάνετε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ. Την ισιώνετε κι αυτήν και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια του μουσακά μια χρυσή κρούστα. Πριν τον κόψετε σε κομμάτια, αφήστε τον μουσακά να «ηρεμήσει» για μισή ώρα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Τina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Τις αλατίζετε και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι για μισή ώρα περίπου. Τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στύβετε με το χέρι σας για να φύγουν τα πολλά νερά.

Βήμα 2

Τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν. Eναλλακτικά τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο ή στο γκριλ.

Βήμα 3

Φτιάχνετε τον κιμά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Ρίχνετε τον κιμά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνετε με το λευκό κρασί. Διαλύετε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον ρίχνετε μέσα στον κιμά. Βάζετε το μπαχάρι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. Τον αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 4

Συνεχίζετε με τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει, και ρίχνετε το γάλα ζεστό ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ, την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε το τυρί, ανακατεύετε και ρίχνετε τα αβγά. Ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν από το μίγμα.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Στρώνετε τις μισές τηγανισμένες μελιτζάνες στον πάτο του ταψιού. Αδειάζετε τον κιμά από πάνω και τον ισιώνετε με κουτάλι να πάει παντού. Κάνετε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ. Την ισιώνετε κι αυτήν και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια του μουσακά μια χρυσή κρούστα. Πριν τον κόψετε σε κομμάτια, αφήστε τον μουσακά να «ηρεμήσει» για μισή ώρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Τina Webb