california rolls sushi
clock icon
50'

California rolls

Υλικά

  • 6 φύλλα φύκια νόρι
  • 1 ώριμο αβοκάντο αλλά σφιχτό, σε λωρίδες
  • 6 στικ καβουριού
  • ¼ αγγούρι, κομμένο στη μέση κατά μήκος και σε λωρίδες
  • λίγο μαυροσούσαμο για το τελείωμα
  • τζίντζερ τουρσί για το σερβίρισμα
  • πάστα wasabi για το σερβίρισμα
  • σάλτσα σόγιας για το σερβίρισμα
  • Για το ρύζι σούσι

  • 250γρ. ρύζι για σούσι
  • 2 κουτ. σούπας ιαπωνικό ξίδι ρυζιού
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη ψιλή καστανή

Δες πώς θα ετοιμάσεις με τα χεράκια σου σπιτικό σούσι!

Για το ρύζι: Το ξεπλένετε αρκετές φορές μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό και το στραγγίζετε πολύ καλά. Βάζετε το ρύζι σε κατσαρόλα μαζί με 250ml κρύο νερό, σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε με καπάκι χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζετε για 30 λεπτά. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη σκεπασμένο για άλλα 15 λεπτά.
Στο μεταξύ ανακατεύετε σε κατσαρολάκι το ξίδι με τη ζάχαρη και 1 κουτ. γλυκού αλάτι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε το καυτό ρύζι σε μεγάλο ρηχό μπολ με ¼ από το μίγμα ξιδιού ζάχαρης που ετοιμάσατε και ανακατεύετε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία άλλες 3 φορές μέχρι να τελειώσει το μίγμα.
Για τα ρολά: Απλώνετε περίπου το 1/6 του ρυζιού πάνω σε ένα φύλλο φυκιού νόρι καλύπτοντας το φύλλο κατά τα 2/3 μόνο.
Παίρνετε ένα σουπλά από μπαμπού, το καλύπτετε με ένα κομμάτι μεβράνη και το πασπαλίζετε με μαυροσούσαμο. Ακουμπάτε πάνω στο σουσάμι το φύλλο νόρι με το ρύζι, αλλά με τη μεριά του ρυζιού προς τα κάτω.
Μοιράζετε λωρίδες αβοκάντο, καβούρι και αγγούρι στο κέντρο του φύλλου νόρι. Με τη βοήθεια του σουπλά τυλίγετε σε ρολό προς τη μεριά που το φύλλο νόρι δεν είναι καλυμμένο με ρύζι. Αφαιρείτε τη μεβράνη και κόβετε όσο φύλλο νόρι περισσεύει.
Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα υλικά για να ετοιμάσετε συνολικά 6 ρολά τα οποία στη συνέχεια κόβετε σε 6 κομμάτια το καθένα. Σερβίρετε συνοδεύοντας με wasabi, τζίντζερ τουρσί και σάλτσα σόγιας.
Φωτογραφία: Ant Duncan - Food Styling: Sarah Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το ρύζι: Το ξεπλένετε αρκετές φορές μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό και το στραγγίζετε πολύ καλά. Βάζετε το ρύζι σε κατσαρόλα μαζί με 250ml κρύο νερό, σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε με καπάκι χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζετε για 30 λεπτά. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη σκεπασμένο για άλλα 15 λεπτά.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ανακατεύετε σε κατσαρολάκι το ξίδι με τη ζάχαρη και 1 κουτ. γλυκού αλάτι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε το καυτό ρύζι σε μεγάλο ρηχό μπολ με ¼ από το μίγμα ξιδιού ζάχαρης που ετοιμάσατε και ανακατεύετε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία άλλες 3 φορές μέχρι να τελειώσει το μίγμα.

Βήμα 3

Για τα ρολά: Απλώνετε περίπου το 1/6 του ρυζιού πάνω σε ένα φύλλο φυκιού νόρι καλύπτοντας το φύλλο κατά τα 2/3 μόνο.

Βήμα 4

Παίρνετε ένα σουπλά από μπαμπού, το καλύπτετε με ένα κομμάτι μεβράνη και το πασπαλίζετε με μαυροσούσαμο. Ακουμπάτε πάνω στο σουσάμι το φύλλο νόρι με το ρύζι, αλλά με τη μεριά του ρυζιού προς τα κάτω.

Βήμα 5

Μοιράζετε λωρίδες αβοκάντο, καβούρι και αγγούρι στο κέντρο του φύλλου νόρι. Με τη βοήθεια του σουπλά τυλίγετε σε ρολό προς τη μεριά που το φύλλο νόρι δεν είναι καλυμμένο με ρύζι. Αφαιρείτε τη μεβράνη και κόβετε όσο φύλλο νόρι περισσεύει.

Βήμα 6

Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα υλικά για να ετοιμάσετε συνολικά 6 ρολά τα οποία στη συνέχεια κόβετε σε 6 κομμάτια το καθένα. Σερβίρετε συνοδεύοντας με wasabi, τζίντζερ τουρσί και σάλτσα σόγιας.

Φωτογραφία: Ant Duncan - Food Styling: Sarah Cook