fish and chips

Υλικά

  • 4 φιλέτα ψαριού (πεσκανδρίτσα ή μπακαλιάρο), σε μεγάλα κομμάτια
  • 225γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 300ml μπίρα ξανθιά
  • 6-8 μεγάλες πατάτες, σε λωρίδες
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Φτιάχνουμε το αγαπημένο και πιο δημοφιλές street food της Μεγάλης Βρετανίας στο σπίτι και το συνοδεύουμε με μια μοναδική μαγιονέζα ταρτάρ.

Ζεσταίνετε το λάδι σε φριτέζα στους 150οC ή σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζετε τις πατάτες για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Τις βγάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Για το κουρκούτι του ψαριού: Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι, ανακατεύετε καλά, ρίχνετε μέσα και τη μπίρα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι το μίγμα να γίνει παχύ και ομοιόμορφο.
Ζεσταίνετε το λάδι σε φριτέζα στους 180οC ή σε μεγάλο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα ψαριού και τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Τα βυθίζετε μετά στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τηγανίζετε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές και να γίνουν τραγανά. Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τα διατηρείτε ζεστά.
Τηγανίζετε και τις πατάτες μέχρι να γίνουν τραγανές και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και σερβίρετε, συνοδεύοντας με μαγιονέζα ταρτάρ.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το λάδι σε φριτέζα στους 150οC ή σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζετε τις πατάτες για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Τις βγάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Για το κουρκούτι του ψαριού: Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι, ανακατεύετε καλά, ρίχνετε μέσα και τη μπίρα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι το μίγμα να γίνει παχύ και ομοιόμορφο.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε το λάδι σε φριτέζα στους 180οC ή σε μεγάλο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα ψαριού και τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Τα βυθίζετε μετά στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τηγανίζετε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές και να γίνουν τραγανά. Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τα διατηρείτε ζεστά.

Βήμα 4

Τηγανίζετε και τις πατάτες μέχρι να γίνουν τραγανές και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και σερβίρετε, συνοδεύοντας με μαγιονέζα ταρτάρ.