fruit cake

Υλικά

  • 250γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 150γρ. σταφίδες ξανθές
  • 200γρ. σταφίδες μαύρες
  • 150γρ. κομματάκια από διάφορα φρουί γλασέ
  • 5 δαμάσκηνα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 150ml κονιάκ ή ουίσκι ή ρούμι + λίγο ακόμη για το κέικ
  • 250γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου, μαλακωμένο
  • 200γρ. Καστανή Ζάχαρη Fytro
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Tips

  • Το fruit cake μπορείτε να το ετοιμάσετε έως και 1 μήνα πριν τη στιγμή που θα το σερβίρετε. Για να το αποθηκεύσετε, το ξεφορμάρετε, αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος και το τυλίγετε με πλαστική μεμβράνη. Φροντίζετε ανά δύο εβδομάδες να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μουσκέματος τους με 1-2 κουτ. σούπας αλκοόλ.

Φρουτένιο κέικ όνομα και πράγμα! Γεμιστό με διάφορα φρούτα και “ποτισμένο” με αρκετό αλκοόλ, αυτό το κέικ θα γίνει η αγαπημένη σας επιλογή για τα Χριστούγεννα. Για να φουσκώσει σωστά, η Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, βάζετε τις σταφίδες, τα φρουί γλασέ, τα δαμάσκηνα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το κονιάκ, το βούτυρο και την Καστανή Ζάχαρη Fytro. Μόλις βράσουν χαμηλώνεται τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.
Αποσύρετε από τη φωτιά, αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC και ντύνετε μία φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Προσθέτετε στο μίγμα των φρούτων τα μπαχαρικά, τα αβγά, τη βανίλια, τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες.
Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, με καλαμάκι για σουβλάκια κάνετε τρύπες στην επιφάνεια του και το μουσκεύετε με 2 κουτ. σούπας από το ποτό που χρησιμοποιήσατε και στο μίγμα. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά μέσα στη φόρμα του.
Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και διακοσμείτε με χρωματισμένη ζαχαρόπαστα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, βάζετε τις σταφίδες, τα φρουί γλασέ, τα δαμάσκηνα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το κονιάκ, το βούτυρο και την Καστανή Ζάχαρη Fytro. Μόλις βράσουν χαμηλώνεται τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.

Βήμα 2

Αποσύρετε από τη φωτιά, αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC και ντύνετε μία φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βήμα 4

Προσθέτετε στο μίγμα των φρούτων τα μπαχαρικά, τα αβγά, τη βανίλια, τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες.

Βήμα 5

Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, με καλαμάκι για σουβλάκια κάνετε τρύπες στην επιφάνεια του και το μουσκεύετε με 2 κουτ. σούπας από το ποτό που χρησιμοποιήσατε και στο μίγμα. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά μέσα στη φόρμα του.

Βήμα 6

Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και διακοσμείτε με χρωματισμένη ζαχαρόπαστα.