peche melba

Υλικά

  • 4 ροδάκινα σφικτά, ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια
  • 500γρ. κόκκινα βατόμουρα κατεψυγμένα
  • παγωτό βανίλια

Peche στα γαλλικά θα πει ροδάκινο. Ας φτιάξουμε μαζί τους το θρυλικό γλυκό peche melba που επινόησε στα τέλη του 19ου αι. ο μεγάλος Γάλλος σεφ Εσκοφιέ προς τιμήν της διάσημης σοπράνο της εποχής, της Nellie Melba. Δεν θα πάρει πολύ χρόνο, ούτως ή άλλως το παγωτό θα το αγοράσετε έτοιμο…

Χαράζετε κατά μήκος τη βανίλια και ξύνετε τα σποράκια της με ένα μαχαιράκι.Τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με το νερό και μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη και βράζετε το σιρόπι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε για 5 λεπτά ακόμα.
Προσθέτετε τα ροδάκινα, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα μεταφέρετε στο ψυγείο σκεπασμένα.
Αφήνετε τα βατόμουρα να ξεπαγώσουν και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Περνάτε τον πολτό από λεπτή σήτα για να συγκρατήσει τα σποράκια και τον μεταφέρετε σε κατσαρολάκι. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και βράζετε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Την αφήνετε να κρυώσει και τη διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε το γλυκό.
Σε κάθε μπολ βάζετε μία μπάλα παγωτό, προσθέτετε δύο μισά ροδάκινα και περιχύνετε με τη σάλτσα από βατόμουρο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Χαράζετε κατά μήκος τη βανίλια και ξύνετε τα σποράκια της με ένα μαχαιράκι.Τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με το νερό και μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη και βράζετε το σιρόπι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε για 5 λεπτά ακόμα.

Βήμα 2

Προσθέτετε τα ροδάκινα, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα μεταφέρετε στο ψυγείο σκεπασμένα.

Βήμα 3

Αφήνετε τα βατόμουρα να ξεπαγώσουν και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Περνάτε τον πολτό από λεπτή σήτα για να συγκρατήσει τα σποράκια και τον μεταφέρετε σε κατσαρολάκι. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και βράζετε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Την αφήνετε να κρυώσει και τη διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε το γλυκό.

Βήμα 4

Σε κάθε μπολ βάζετε μία μπάλα παγωτό, προσθέτετε δύο μισά ροδάκινα και περιχύνετε με τη σάλτσα από βατόμουρο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb