shutterstock_121520269

Υλικά

  • 36 τεμάχια σαβαγιάρ
  • Για την κρέμα

  • 470γρ. τυρί mascarpone
  • 95γρ. κρόκους
  • 140γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 47ml κρασί marsala ή άλλο γλυκό κόκκινο κρασί (σαμιώτικο ή Λήμνου)
  • 235ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 12γρ. κακάο (για διακόσμηση)
  • Για το σιρόπι

  • 670γρ. καφέ espresso
  • 170γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 100ml κρασί marsala κόκκινο

Tips

  • Το κρασί Marsala είναι κόκκινο γλυκό κρασί από τη Σικελία.
  • Η σαμπαγιόν είναι μια κρέμα ιταλικής προέλευσης με βάση κρόκους αβγών, ζάχαρη και γλυκό κρασί.

Κρεμώδες, ανάλαφρο και φινετσάτο, το αυθεντικό tiramisu στα καλύτερά του!

Φτιάχνετε πρώτα τη sabayon: Βάζετε στο μίξερ το σύρμα, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να διογκωθεί και να γίνει σαντιγί. Προσέξτε μην τη χτυπήσετε περισσότερο από όσο χρειάζεται γιατί μπορεί να την κάνετε βούτυρο.
Σε μπεν-μαρί (ένα μεταλλικό μπολ στερεωμένο πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει αργά) βάζετε τους κρόκους και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές λευκό μίγμα.
Στη συνέχεια, σε ένα σκεύος ανακατεύετε το κρασί με το mascarpone, προσθέτετε το μίγμα της ζάχαρης με τους κρόκους και τέλος την κρέμα σαντιγί. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά καλά.
Φτιάχνετε και το σιρόπι. Βάζετε τον καφέ, τη ζάχαρη και το κρασί σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνετε έως ότου πάρουν μια βράση.
Όσο ακόμα το σιρόπι είναι καυτό, βουτάτε σ' αυτό τα σαβαγιάρ, τα σιροπιάζετε και τα αφήνετε στην άκρη να στραγγίξουν μέχρι να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν, τοποθετείτε δυο κομμάτια στη βάση ενός ποτηριού, ρίχνετε από πάνω μια στρώση κρέμα τιραμισού, ξαναβάζετε από πάνω ένα κομμάτι σαβαγιάρ ακόμα και τελειώνετε με μια επιπλέον στρώση κρέμα τιραμισού. Συνεχίζετε τη διαδικασία μοιράζοντας το μίγμα και τα σαβαγιάρ και στα άλλα ποτήρια.
Αφήνετε τα ποτηράκια στο ψυγείο για λίγο ώστε να σταθεροποιηθεί η κρέμα και τέλος διακοσμείτε λίγο πριν τα σερβίρετε με σκόνη κακάο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε πρώτα τη sabayon: Βάζετε στο μίξερ το σύρμα, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να διογκωθεί και να γίνει σαντιγί. Προσέξτε μην τη χτυπήσετε περισσότερο από όσο χρειάζεται γιατί μπορεί να την κάνετε βούτυρο.

Βήμα 2

Σε μπεν-μαρί (ένα μεταλλικό μπολ στερεωμένο πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει αργά) βάζετε τους κρόκους και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές λευκό μίγμα.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, σε ένα σκεύος ανακατεύετε το κρασί με το mascarpone, προσθέτετε το μίγμα της ζάχαρης με τους κρόκους και τέλος την κρέμα σαντιγί. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά καλά.

Βήμα 4

Φτιάχνετε και το σιρόπι. Βάζετε τον καφέ, τη ζάχαρη και το κρασί σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνετε έως ότου πάρουν μια βράση.

Βήμα 5

Όσο ακόμα το σιρόπι είναι καυτό, βουτάτε σ' αυτό τα σαβαγιάρ, τα σιροπιάζετε και τα αφήνετε στην άκρη να στραγγίξουν μέχρι να κρυώσουν.

Βήμα 6

Αφού κρυώσουν, τοποθετείτε δυο κομμάτια στη βάση ενός ποτηριού, ρίχνετε από πάνω μια στρώση κρέμα τιραμισού, ξαναβάζετε από πάνω ένα κομμάτι σαβαγιάρ ακόμα και τελειώνετε με μια επιπλέον στρώση κρέμα τιραμισού. Συνεχίζετε τη διαδικασία μοιράζοντας το μίγμα και τα σαβαγιάρ και στα άλλα ποτήρια.

Βήμα 7

Αφήνετε τα ποτηράκια στο ψυγείο για λίγο ώστε να σταθεροποιηθεί η κρέμα και τέλος διακοσμείτε λίγο πριν τα σερβίρετε με σκόνη κακάο.