Η ιδέα του να παντρέψεις το εστιατόριο με το παντοπωλείο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Και πώς να μη γίνει όταν από τη μια σου δίνει τη δυνατότητα να φας κι από την άλλη να πάρεις εκλεκτά προϊόντα μαζί σου φεύγοντας;

Προτάσεις για καφέ ή σνακ, μεζέδες και πιάτα με ζυμαρικά ή κρεατικά, βρίσκουν κοινό σημείο συνάντησης με βαζάκια με άκρως λαχταριστό περιεχόμενο, όπως μαρμελάδες και ποικιλία από σάλτσες, λογιών λογιών πακέτα με παραδοσιακά ζυμαρικά, premium ελαιόλαδα, αλλαντικά, λαχανικά και τυροκομικά προϊόντα. Ομολογουμένως οι προτεινόμενες επιλογές σε καθένα από αυτά τα μαγαζιά είναι τόσο πολλές και προσεγμένες που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις… Εμείς επιλέξαμε 6 χαρακτηριστικές περιπτώσεις που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το μοντέρνο και σάς τις παρουσιάζουμε.

Yoleni's-Flagsip-Store--anoigma

Yoleni’s Flagship Concept Store
Ο εντυπωσιακός πολυεπίπεδος πολυχώρος, που άνοιξε μόλις πριν λίγες μέρες είναι μία κατηγορία από μόνος του. Τον λες- χωρίς ίχνος υπερβολής- και παράδεισο του καλοφαγά αφού στο ισόγειο σε περιμένει ένας χώρος ελαφράς εστίασης που μπορείς να καθίσεις για καφέ, σάντουιτς, ακόμα και για μια θρακιώτικη πίτα που φτιάχνεται επιτόπου μπροστά σου. Σε έναν ακόμη ξεχωριστό χώρο θα απολαύσετε ολόφρεσκους χυμούς από τους πλέον ειδικούς του χώρου (θα καταλάβετε όταν πάτε…), ενώ στον πρώτο όροφο θα βρείτε το εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου, το μενού του οποίου έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Νουρλόγλου. Στον ίδιο όροφο, ωστόσο, υπάρχει και ειδική γωνιά με κοπές κρεάτων, που μπορείτε να διαλέξετε και να δοκιμάσετε επιτόπου ή να πάρετε για το σπίτι. Το όμορφα στημένο «εδωδιμοπωλείο», με λεπτομερείς αναφορές στα αθηναϊκά παντοπωλεία του ΄50 και του ’60, που βρίσκεται στον -1, αξίζει επίσης μια επίσκεψη που θα διαρκέσει σίγουρα λίγο παραπάνω. Οι βιτρίνες του είναι γεμάτες με κάθε λογής καλούδια από εκλεκτά τυροκομικά και αλλαντικά μέχρι ποικιλία προϊόντων, όπως βαζάκια με σάλτσες, μαρμελάδες, ζυμαρικά, μια γωνιά με φρέσκο ψωμί, άλλη μια γωνιά με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ακόμα και φυτικά καλλυντικά, όλα από επιλεγμένες ελληνικές εταιρείες και παραγωγούς. Παθαίνεις μία σύγχιση, αν αναλογιστείς ότι εδώ φιλογενούνται περί τους 2.000 κωδικούς προϊόντων από 180 παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά πιστέψτε μας, αξίζει!

Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ. 212 2223600, www.yolenis.com/el-gr

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ-ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ_ΚΟΛΩΝΑΚΙ_6

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ-ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ_ΚΟΛΩΝΑΚΙ_3

Τυροκομείο Kωσταρέλου
Ο προσεγμένος χώρος, που δημιούργησε πέρυσι η οικογένεια Κωσταρέλου στο κέντρο του Κολωνακίου, επί της Πατριάρχου Ιωακείμ, έχει σίγουρα να προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα συμβατικό deli. Στην αριστερή πλευρά έχει στηθεί ένας μεγάλος μακρόστενος καναπές και μια σειρά από μερικά τραπεζάκια, όπου μπορείτε να καθίσετε για να πιειτε τον καφέ, την μπίρα ή το κρασί σας συνοδεύοντάς τα με κάποιο ή κάποια από τα καλούδια του μικρού καταλόγου. Στο βάθος θα βρείτε μια ενδιαφέρουσα σειρά προϊόντων του τυροκομείου, από τη βραβευμένη φέτα, τα φημισμένα γιαούρτια, τις κρέμες και τα ρυζόγαλα -όλα από ελληνικό φρέσκο γάλα- μέχρι αλλαντικά, αλίπαστα και επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα, όπως ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, παξιμάδια κ.ά. Ξεχωριστό επίσης κεφάλαιο εδώ αποτελεί το κρασί αφού το κατάστημα διαθέτει μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από ετικέτες Ελλήνων παραγωγών. Μη διστάσετε να κάνετε μια στάση το μεσημέρι ή το απόγευμα για μια σαλάτα ή ένα ποτήρι κρασί που θα συνοδεύσετε ωραιότατα με κάποιο από τα ψητά τυριά ή τα πλατώ τυριών και αλλαντικών με αψάκι, μελίπαστο, γραβιέρα κατσικίσια, μανούρι, σαρδινέλα και παστράμι Δράμας, προσούτο Ευρυτανίας κ.ά. Αξιόλογες είναι και οι γλυκές προτάσεις που βασίζονται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα του τυροκομείου, όπως το υπέροχο ρυζόγαλο με μους σοκολάτας και το γλυκό κουταλιού κεράσι. Εξαιρετικά, ωστόσο, είναι και τα σάντουιτς που δεν αντιμετωπίζονται σαν γρήγορο σνακ αλλά ως πλήρες και προσεγμένο γεύμα.

Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, τηλ. 210 7215972, www.kostarelos.gr

ergon

Ergon
Η αλυσίδα των αδερφών Δούζη συνεχίζει να επεκτείνεται εντός και εκτός Ελάδας (Λονδίνο, Μαϊάμι, Βρυξέλλες) με προσεγμένους χώρους, που φιλοξενούν τις επιλεγμένες deli προτάσεις του δικού τους brand. Μάλιστα, μετά το κατάστημα στη Νέα Ερυθραία στήθηκε ένα ακόμα Ergon μεζεδοπωλείο- παντοπωλείο, πιο κεντρικά, στη Μητροπόλεως απ ‘όπου μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα για το σπίτι, αλλά και να δοκιμάσετε καλοφτιαγμένους μεζέδες και πρωτότυπα πιάτα όπως παστουρμαδοπιτάκια και φάβα με σύγκλινο και καραμελωμένα κρεμμύδια, σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης, γλυκοκαυτερό σουβλάκι σολομού, πέτουρα με ραγού από μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας.

Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, τηλ. 210 3315547
Χ. Τρικούπη 125, Νέα Ερυθραία, τηλ: 2106200821
www.ergonfoods.com

karamanlidika

10488036_477244572418909_7198836650471314349_n

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη
Το αναπαλαιωμένο πέτρινο κτήριο στην καρδιά της Αθήνας είναι σημείο αναφοράς του κέντρου αφού στο εν λόγω «μεζετζίδικο»- χαρά του μερακλή θα δοκιμάσετε παρέα με το ούζο σας αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές, όπως τα περίφημα παστιρμαδοπιτάκια ή την περιποιημένη τηγανιά με σουτζούκι. Πριν φύγετε, σταθείτε μπροστά στις βιτρίνες και διαλέξτε προμήθειες για το σπίτι: Παστουρμάς, σουτζούκι, λουκάνικα, καβουρμάς, προσούτο κ.ά είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που φιγουράρουν στις βιτρίνες σε διάφορες ποικιλίες.

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, karamanlidika.gr

14199244_1583848901910605_4620615857079672617_n

Bar Παστουρμά
Εμφανίστηκε στη γλυφαδιώτικη πιάτσα πριν από μερικούς μήνες και αγαπήθηκε από ντόπιους και μη. Στα λευκά του τραπεζάκια με τις κουρελούδες στις καρέκλες σερβίρονται μερακλίδικοι μεζέδες φτιαγμένοι με ποικιλία από τα καλούδια που «εκτίθενται» στις βιτρίνες του εστιατορίου. Εκτός από αλλαντικά, ωστόσο, στις βιτρίνες του θα βρείτε και τυριά απ’ όλη την Ελλάδα. Από τον κατάλογο δεν λείπουν σταθερές αξίες, όπως παστουρμαδοπιτάκια, καβουρμάδες, καραμανλίδικα λουκάνικα, κεμπάπ κεφτέ κ.ά., ενώ η έκπληξη εδώ είναι ότι σε όλο αυτό συνδύασαν και την κουλτούρα του κοκτέιλ προτείνοντας συνταγές με βάση ελληνικά αποστάγματα, όπως ούζο, τσίπουρο αλλά και κρασί.

Κωνσταντινουπόλεως 7, Γλυφάδα, τηλ. 215 5555575

11201831_1593918634191525_5576489153621368044_n

13133307_1698048203778567_5784158123915249193_n

Testaccio Organic
Το κομψό ιταλικό εστιατόριο Testaccio της Βουλιαγμένης φέτος πρόσθεσε στο χώρο του μια μικρή deli αγορά. Φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, αλλαντικά, αλεύρι χωρίς γλουτένη, κρεατικά, υγιεινά σνακ και πολλά επιλεγμένα προϊόντα παντοπωλείου -όλα βιολογικά- είναι μερικά μόνο από τα πολλά και αξιόλογα που μπορείτε να διαλέξετε για να αγοράσετε για το σπίτι, ενώ οι ίδιες πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται για τα μενού του εστιατορίου, που επιεμελείται ο Κώστας Τσίγκας. Από την κουζίνα βγαίνουν πιάτα, όπως ζεστή σαλάτα κινόα με ψητά παντζάρια, ραπανάκια, αβοκάντο και βινεγκρέτ harissa, τραγανά γλυκάδια από μοσχαράκι γάλακτος, πικάντικο φρέσκο λουκάνικο, βιολογικό φινόκιο, μαύρο σκόρδο και λιγκουίνι σαφράν με αστακό, καραβίδα, τομάτα, κρέμα και καυτερή πιπεριά κ.ά., ενώ οι πίτσες είναι από τις πιο ιδιαίτερες που έχεις δοκιμάσει.

Λητούς 2 & Απόλλωνος, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108964112.