Μπορεί να είναι νωρίς για να κάνουμε μεγάλες προβλέψεις για το 2017, ωστόσο οι τάσεις που θα επικρατήσουν στον τομέα της διατροφής τη νέα χρονιά είναι μάλλον ξεκάθαρες, με τις “πράσινες” επιλογές να είναι πλέον must!

Η βρετανική εφημερίδα Independent κατέγραψε πρόσφατα τις τάσεις που θα επικρατήσουν στη διατροφή μας τη νέα χρονιά, κάνοντας σίγουρα χαρούμενους όσους ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, με τη θρεπτική αξία των τροφών και τη βιωσιμότητα να αναδεικνύονται ως οι βασικοί άξονες των επιλογών μας φέτος.

“Καθαρές” τροφές – η νέα “βρώμικη” λέξη
Το πάθος με τις “καθαρές” τροφές ξεκίνησε ως καλή ιδέα, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αλλά κάπου στην πορεία το πράγμα ξέφυγε, με αποτέλεσμα ό,τι δεν ήταν “καθαρό” να θεωρείται αυτομάτως ανθυγιεινό. Πλέον, υπάρχει έντονη αντίδραση απέναντι σε αυτή την ακραία θεωρία, που θα γίνει πιο εμφανής το 2017. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια τάση η προσοχή να εστιάζεται όχι στο τι τρώμε αλλά πώς το τρώμε. Το να τρώμε κάτι “στο χέρι” δεν θα σταματήσει βέβαια, αλλά θα αναζητάμε περισσότερη ισορροπία, βρίσκοντας χρόνο μέσα στη μέρα για να τρώμε πιο αργά και προσεχτικά, είτε πρόκειται για μπέργκερ είτε για ένα vegan πιάτο. Όσο για τα οφέλη αυτής της προσεχτικής κατανάλωσης του φαγητού, δίνει χρόνο στον οργανισμό να καταλάβει ότι χόρτασε, ωφελεί την πέψη, ενώ μπορεί και να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι π.χ. τα chips που τόσο λαχταράμε δεν έχουν τελικά τόσο νόστιμη γεύση. Επιπλέον, το 2017 σημασία έχει και να μαγειρεύουμε αργά και προσεχτικά, βλέποντας τον χρόνο που περνάμε στην κουζίνα ως απόλαυση και όχι ως αγγαρεία.

diatrofi

Οι vegetarian επιλογές καλά κρατούν
Το 2016 τα λαχανικά έβαλαν στην άκρη το κρέας. Το 2017 πάλι φαίνεται ότι θα το εξαφανίσουν από τα πιάτα! Ο λόγος; Αρχίζουμε όλοι να αντιλαμβανόμαστε ότι η παραγωγή κρέατος επηρεάζει το περιβάλλον, καθώς και ότι δεν γίνεται να ταΐζεις ένα ολόκληρο πλανήτη μόνο με κρέας. Επιπλέον, ταλαντούχοι σεφ και όσοι ασχολούνται με τη γαστρονομία γενικά, δείχνουν πόσο ευέλικτα και γευστικά είναι τα λαχανικά, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να τρώμε τις απαραίτητες 5 μερίδες καθημερινά.

diatrofi2

Οι vegans παίρνουν το σεβασμό που τους αξίζει
Ο αριθμός των vegans αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ενώ παλιά οι διατροφικές επιλογές τους θεωρούνταν από πολλούς αλλόκοτες, το 2017 πρόκειται να θεωρηθούν mainstream! Περιμένετε και θα δείτε ότι θα ανοίγουν πολλά νέα vegan εστιατόρια, καθώς και να δημοσιεύονται αρκετά βιβλία μαγειρικής αποκλειστικά με vegan συνταγές.

kreas

Με το κρέας τελικά τι γίνεται;
Μπορεί το κρέας να μην εξαφανιστεί τελείως από τη διατροφή μας, πάντως οι ποσότητες που καταναλώνουμε θα μειωθούν, ενώ θα το επιλέγουμε και δίνοντας βάση κυρίως στην ποιότητα του και όχι στην ποσότητα.

diatrofi1

Delivery στο σπίτι
Το να παραγγέλνουμε απ’ έξω όχι μόνο δεν θα σταματήσει, αντιθέτως θα συνεχίσει να αυξάνεται, με τις online παραγγελίες και τα apps που δίνουν τέτοιες επιλογές να κερδίζουν έδαφος έναντι του κλασικού φυλλαδίου. Δίπλα τους και οι υπηρεσίες που φέρνουν στο σπίτι ολοκληρωμένα πακέτα για να μαγειρέψει κάποιος το γεύμα του.

laxanika floudes

Σπατάλη τέλος!
Τα παντζαρόφυλλα, οι φλούδες των εσπεριδοειδών και γενικά ό,τι μέχρι τώρα δεν αξιοποιούσαμε στο έπακρο, πλέον δεν θα πηγαίνει χαμένο, με τους σεφ αλλά και τις μαγείρισσες στο σπίτι να βάζουν τέλος στη σπατάλη τροφών, βρίσκοντας πρωτότυπους τρόπους αξιοποίησης μέχρι και του τελευταίου κομματιού! Παράλληλα, δημιουργούνται apps που συνδέουν επιχειρήσεις με φιλανθρωπικές οργανώσεις, ώστε να δίνουν τρόφιμα που περισσεύουν, ενώ ανοίγουν και supermarkets που πωλούν σε χαμηλές τιμές τρόφιμα που υπό διαφορετικές συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

mpaxarika

Εναλλακτικές θεραπείες και διατροφή
Η νέα χρονιά μας βρίσκει να προσαρμόζουμε περισσότερο τη διατροφή μας στην ηλικία μας, στην κατάσταση της υγείας μας και στο πόσο δραστήριοι είμαστε. Επίσης, εμπνεόμαστε από πιο εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, όπως η Αγιουβέρδα και η ιδέα της ισορροπίας στο σώμα να περιλαμβάνει τη διατροφή, τις φυτικές θεραπείες και τη σωστή αναπνοή. Παράλληλα, θα προσθέτουμε περισσότερο στα φαγητά μας μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, τόσο για τη γεύση του όσο και για τα οφέλη του στον οργανισμό.

Το νερό και τα ποτά χωρίς αλκοόλ κερδίζουν έδαφος
Μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές που τα ήπιαμε πολύ, ο Ιανουάριος είναι η στιγμή να μπει το αλκοόλ στην άκρη. Όλο το 2017 όμως, περιμένουμε να δούμε μια γενική μείωση του ποσοστού αλκοόλ που καταναλώνουμε, με κάποιους να το βγάζουν τελείως από τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, θα παρατηρηθεί αύξηση των ενισχυμένων με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ποτών που θα κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ και τα εστιατόρια και τα bars θα αυξήσουν τις “virgin” επιλογές τους, για όσους προτιμούν τα μη αλκοολούχα ποτά. Παράλληλα, όλοι θα πίνουμε περισσότερο νερό.