Όταν ο Ισαάκ πρόσφερε στον Αβραάμ κατσικίσιο γάλα με χιόνι, κανείς από τους δύο δεν ήξερε ότι ίσως έτρωγαν το πρώτο παγωτό του κόσμου. Το gelato όπως το ξέρουμε σήμερα με κρέμα, αβγά και διάφορες γεύσεις, εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά την ιστορία του.

PAGWTO

Το όνομα του Σικελού Francesco Procopio Dei Coltelli αναφέρεται συχνά στην ιστορία του gelato αφού ήταν ο άνθρωπος που έμαθε την Ευρώπη να τρώει παγωτό. Το 1686 άνοιξε ένα καφέ με το όνομα Café Procope στο Παρίσι, το οποίο γρήγορα έγινε ένα από τα πιο γνωστά στέκια του λογοτεχνικού κέντρου στη Γαλλία.

PAGWTO2

Το βρίσκουμε στους δρόμους… όλου του κόσμου.

Τρώγεται: Σε χωνάκι, σε κυπελλάκι, δίπλα σε κάποιο γλυκό.

pagoto_214879738

Αν το παραγγείλετε, θα φάτε: Παγωτό σε ό,τι γεύση μπορείτε να φανταστείτε, από τα κλασικά βανίλια, σοκολάτα και stracciatela μέχρι gelato a la marena (με μικρά βύσσινα), λεμόνι με βασιλικό και ό,τι συνδυασμό μπορείτε να φανταστείτε.

Tα καλύτερα gelato θα τα βρείτε: Στην Gelateria Dondoli στο San Gimignano της Ιταλίας, στη La Sorbetteria Castiglione στην Μπολώνια και στο Come il Latte στη Ρώμη.

pagwto4

Στην Αθήνα το απολαμβάνουμε: Φρέσκο γάλα και ελληνικά υλικά στο Le Greche στο Σύνταγμα ή στο Νέο Ψυχικό. Πρωτότυπες γεύσεις από τα ελληνικά παγωτά Kayak. Ο Παπασπύρου έχει 14 και πλέον απολαυστικές γεύσεις με διασημότερη το παγωτό κασάτο. Πρόκειται για την κλασική συνταγή του 1940, παγωτό κρέμα και mousse σοκολάτα, με σαντιγί, κεράσι και κροκάν αμυγδάλου. Τέλος, μοναδικό εκμέκ με παγωτό καϊμάκι στη Χαρά στα Πατήσια.

DIY @ Home: Βάζουμε 600ml φρέσκο γάλα σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά. Χτυπάμε με σύρμα 4 κρόκους αβγών, 3 βανίλιες και 150γρ. ζάχαρη και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε 200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά στο μείγμα και το παγώνουμε στην παγωτομηχανή.