Τα arancini δεν είναι άλλο από τις ιταλικές ρυζοκροκέτες, και είναι από τις πιο αγαπημένες street food επιλογές των Ιταλών και όχι άδικα, αφού είναι απλά πεντανόστιμα!

Τα βρίσκουμε: Στους δρόμους της Ιταλίας

arancini2

Mini bio: Τα Arancini δημιουργήθηκαν τον 10ο αιώνα στις κουζίνες της Σικελίας και πιο συγκεκριμένα στο Παλέρμο, τη Συρακούσα και το Τράπανι. Τα διάσημα τραγανά ρυζομπαλάκια φτιάχνονται παραδοσιακά τη γιορτή της Santa Lucia στις 13 Δεκεμβρίου, αφού εκείνη την ημέρα οι Ιταλοί δεν τρώνε ψωμί ή ζυμαρικά. Σήμερα βρίσκουμε τα Arancini σε όλη την Ιταλία ως street food αλλά και ως ορεκτικό σε τρατορίες και εστιατόρια. Φτιάχνεται χρησιμοποιώντας leftover ριζότο.

Τρώγονται: Με το χέρι

Αν το παραγγείλετε, θα φάτε: Μπαλάκια ρυζιού σε τραγανή κρούστα (συνήθως από γαλέτα με παρμεζάνα) τα οποία τηγανίζονται σε καυτό λάδι. Εκτός από το ρύζι, βρίσκουμε πολύ συχνά στη γέμιση μοσχαράκι ραγού με αρακά ή προσούτο με μοτσαρέλα. Συνήθως γεμίζονται με ragù (σάλτσα κρέατος και ντομάτας), μοτσαρέλα και μπιζέλια.

arancini3

Tα καλύτερα θα τα βρείτε: Στην πιτσαρία Da Cristina στη Σικελία και στην Τρατορία Masuelli Trattoria San Marco στο Μιλάνο

DIY @ Home: Βάζουμε το ριζότο που περίσσεψε στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει. Παίρνουμε γεμάτες κουταλιές από το ριζότο και τις πλάθουμε σε μπαλάκια. Περνάμε πρώτα σε αλεύρι, μετά σε αβγό χτυπημένο και στο τέλος σε γαλέτα και τηγανίζουμε αμέσως σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Extra bonus η απίθανη συνταγή του Ανδρέα Λαγού για Ρυζοκροκέτες με μυρωδικά και γέμιση μοτσαρέλα