Είναι η νέα τάση στο street food και στην Ελλάδα, με πολλά εστιατόρια να βάζουν στο μενού τους τα αέρινα ψωμάκια με διάφορες γεμίσεις, ενώ δεν είναι λίγα και τα μαγαζιά που ανοίγουν με τα bao ως βασική τους πρόταση. Αλήθεια όμως, πόσα ξέρετε για τα διάσημα αυτά ψωμάκια;

Το βρίσκουμε: Στους δρόμους της Κίνας.

Mini bio: Σύμφωνα με το μύθο, τα baos εφευρέθηκαν από τον Κινέζο μελετητή και στρατιωτικό στρατηγό Zhuge Liang κατά την περίοδο των Τριών Βασιλείων (3ος αιώνας μ.Χ.), ενώ μια εναλλακτική θεωρία υποστηρίζει ότι τα baos έφτασαν στην Κίνα από τους Μογγόλους.

Τρώγεται: Στο χέρι.

bao aneton

Αν το παραγγείλετε, θα φάτε: Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και σχήματα bao. Στην Ελλάδα είναι πιο διαδεδομένα τα ψωμάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου, ανοιγμένα στην μέση και γεμισμένα με διάφορα κρέατα, λαχανικά, ψάρια και σάλτσες.

Tα καλύτερα bao θα τα βρείτε: Στη Boutique Yam’tcha στο Παρίσι όπου η βραβευμένη Γαλλοκινέζα σεφ Adeline Grattard συνδυάζει στις γεμίσεις της γαλλικά και κινέζικα υλικά. Στο Bao House στο Πεκίνο.

Στην Αθήνα το απολαμβάνουμε: Στο Mr. Pug στο Χαλάνδρι (φανταστικό το bao με fried chicken και σάλτσα φιστικοβούτυρου). Στo Pink Flamingo του Βασίλη Καλλίδη όπου κάθε μέρα σερβίρουν ένα διαφορετικό bao με μοσχάρι ή χοιρινό και μια vegan εκδοχή με tofu. Τέλος, λατρεύουμε και την comfort εστιατορική εκδοχή του bao στο ΑΝΕΤΟΝ στο Μαρούσι με κουνέλι, γλυκόξινη σάλτσα από κεράσια και τραγανό τηγανητό κρεμμύδι.

DIY @ Home: Είναι αρκετά περίπλοκο να φτιάξετε την συνταγή στο σπίτι, καθώς θέλει ειδικό αλεύρι και μπόλικη μαεστρία. Το νέο trend έχει κατακλύσει τα streetfoodάδικα της χώρας, οπότε αφεθείτε στα χέρια των ειδικών και απολαύστε τα!