Αναρωτηθήκατε ποτέ αν τα λαχανικά μπορούσαν να «ακουστούν», πώς θα ήταν ο ήχος τους; Είναι όντως παράδοξο, όμως κάποιος το σκέφτηκε και το έκανε πράξη. Ή τουλάχιστον, προσπάθησε…

Ο λόγος για το Matthew Herbert που είχε τη φαεινή ιδέα να φτιάξει δίσκους πανομοιότυπους με τα κλασικά βινύλια, με τη διαφορά όμως ότι τους κατασκεύασε με τορτίγιες, κομμάτια πατάτας, σελινόριζας και μελιτζάνας ενώ χρησιμοποίησε κανονικά πικ- απ και ηχοσύστημα προκειμένου να… ενισχύσει τον ήχο που- ας πούμε ότι- παρήγαγαν. Ο ίδιος μάλιστα εξηγώντας στο Vinyl Factory το εγχείρημά του, υποστηρίζει ότι «όλες οι μεγάλες στιγμές στην αναλογική ηχογράφηση σε studio προέκυψαν όταν κάποιοι αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν έκαναν αυτό, εκείνο, το άλλο»…

edible-sounds

Οι προαναφερόμενες τροφές μπορεί να είχαν μορφή πανομοιότυπη με των βινυλίων όμως προφανώς ο «ήχος» τους δεν έμοιαζε με κανονικό… Εξάλλου, δεν ήταν αυτός ο σκοπός του εν λόγω project, που ονομάστηκε «Edible Records» (εδώδιμοι δίσκοι) αφού ο Herbert ήθελε ουσιαστικά να προκαλέσει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης στο κοινό σχετικά με το φαγητό. Εννοείται βέβαια ότι το να μετατρέπουμε τα τρόφιμα σε δίσκους δεν είναι μία από τις προτεινόμενες επιλογές αφού το κεντρικό θέμα του concept είχε ρόλο αλληγορικό.

matthew-herbert

Το project, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γκαλερί Επιστημών στο Λονδίνο στο πλαίσιο έκθεσης με θέμα το μέλλον του φαγητού, είχε ανταπόκριση πέρα από το αναμενόμενο και η ιδέα του να παρουσιαστούν καθημερινές τροφές με μία διαφορετική οπτική προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα μουσικά «εκθέματα» υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τη μείωση της σπατάλης φαγητού.

Φωτογραφίες: Richard Eaton