Στην υπέροχη κωμωδία «Ο Αχόρταγος» του Δημήτρη Ψαθά, ο εργοστασιάρχης Μιχάλης Καπάνταης (Διονύσης Παπαγιαννόπολος), εκτός από τις δύο του κόρες και την ανύπαντρη και χαρτοπαίχτρα αδελφή του, έχει στη δούλεψή του και έναν «αχόρταγο» υπάλληλο, πρώην αλήτη.

Βέβαια, κι ο ίδιος από όρεξη δεν πάει πίσω αφού μια μέρα αποφασίζει να τσιμπήσει κάτι ελαφρύ όσο δουλεύει στο γραφείο του, παραγγέλνοντας μια μακαρονάδα με σαλτσίτσα… και ένα κοτόπουλο, και μια μερίδα αρνάκι, και μια καλή μερίδα κεφτέδες, και μια συναγρίδα –αν υπάρχει! – και μια καλή σαλάτα, και ένα μπουκάλι μπίρα, και ψωμιά!

axortagos02

Από όλα αυτά τα λαχταριστά πιάτα εμείς επιλέξαμε αφράτους αρωματικούς κεφτέδες για να τους συνοδεύσετε με ένα ωραίο λευκό κρασί, ένα καλό ούζο ή ένα τσιπουράκι.

Κεφτέδες κλασικοί

Υλικά
650γρ. κιμά μοσχαρίσιο
ψίχα από 3 φέτες ψωμιού μέτριες
1 κρεμμύδι μέτριο πολύ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
2 κουτ. γλυκού φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 αβγό χτυπημένο
2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
αλάτι, πιπέρι
Για το τηγάνισμα
αλεύρι για το πασπάλισμα
λάδι για το τηγάνισμα

olivemagazinekeftedes22

Μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού σε μπόλικο νερό, μέχρι να φουσκώσει και τη στύβετε καλά με τα χέρια.

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε τον κιμά με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε το ψωμί και ζυμώνετε το μίγμα πολύ καλά, μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφήνετε το μίγμα για 15 λεπτά να σταθεί.

Παίρνετε μικρά κομμάτια από το μίγμα και πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες. Στον πάγκο της κουζίνας στρώνετε μία λαδόκολλα, την πασπαλίζετε με μπόλικο αλεύρι και ρολάρετε επάνω τους κεφτέδες, μέχρι να καλυφθούν παντού με αλεύρι.

Σε ένα πλατύ τηγάνι ζεσταίνετε αρκετό λάδι (περίπου 1,5 δάχτυλο βάθος) και, όταν κάψει, βάζετε όσους κεφτέδες χωράει και τους τηγανίζετε, γυρίζοντας τους από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.

Βγάζετε τους κεφτέδες από το τηγάνι και τους βάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τηγανιστούν όλοι οι κεφτέδες. Τους σερβίρετε ζεστούς.

Δείτε εδώ την απολαυστικά «μικρή» παραγγελία του Διονύση Παπαγιαννόπουλου: