Η πίτα που ανοίγει με τον πιο γευστικό τρόπο το νέο έτος, υποσχόμενη τύχη σε όποιον βρει το φλουρί που κρύβει στο εσωτερικό της, έχει πολλά και νόστιμα πρόσωπα. Ανάλογα με την περιοχή και τις προτιμήσεις γίνεται σαν κέικ, τσουρεκένια, με τριφτή ζύμη αλλά και αλμυρή! Ας τις γνωρίσουμε κι ας δούμε τα μυστικά της επιτυχίας της.

Το έθιμο της Βασιλόπιτας
Είναι το πρώτο πράγμα που γευόμαστε μόλις αλλάξει ο χρόνος. Παραδοσιακά την κόβει ο νοικοκύρης του σπιτιού, αφού τη σταυρώσει με το μαχαίρι και τα πρώτα κομμάτια κόβονται συνήθως για τον Χριστό, την Παναγία, το σπίτι, τον φτωχό και μετά ακολουθούν τα μέλη της οικογένειας. Αυτό που περιμένουν όλοι βέβαια, είναι σε ποιον θα πέσει το φλουρί, που υπόσχεται τύχη όλο το χρόνο για τον τυχερό που θα το βρει.

vasilopita

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση η βασιλόπιτα συνδέεται με τον Μέγα Βασίλειο, επίσκοπο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Όταν ο έπαρχος της Καππαδοκίας επιχείρησε να καταλάβει και να λεηλατήσει την Καισάρεια, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν για να τα παραδώσει ως “λύτρα”. Ωστόσο, ο έπαρχος υποχώρησε και προκειμένου ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, αγνοώντας σε ποιον ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε από ένα νόμισμα και τα διένειμε στους κατοίκους.

Γλυκιά ή αλμυρή;
Οι περισσότεροι ξέρουμε τις 2 πιο κλασικές εκδοχές της βασιλόπιτας. Η πρώτη γίνεται σαν κέικ με αρώματα εσπεριδοειδών και μπαχαρικών όπως πορτοκάλι, κανέλα και γαρίφαλο. Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε καλής ποιότητας υλικά και επειδή πρόκειται για μεγάλη πίτα (μεγαλύτερη από ένα συνηθισμένο κέικ), θα χρησιμοποιήσετε και μεγαλύτερες αναλογίες υλικών, άρα θα χρειαστείτε μια κουζινομηχανή με μεγάλο κάδο. Χτυπάτε καλά τα υλικά να αφρατέψουν για να αποκτήσει και η βασιλόπιτα σας τον ανάλογο όγκο.

Η δεύτερη πιο δημοφιλής εκδοχή της βασιλόπιτας θυμίζει αφράτο τσουρέκι -γνωστή και ως πολίτικη- με μαστιχωτή υφή και φίνο άρωμα από μαστίχα και μαχλέπι. Η επιτυχία της εξαρτάται από τη θερμοκρασία των υλικών πριν το ζύμωμα και από το πολύ καλό χτύπημα, για τουλάχιστον 7-10 λεπτά. Συνεπώς, θα χρειαστείτε μια κουζινομηχανή με δυνατό μοτέρ. Στη συνέχεια, της δίνεται χρόνο να φουσκώσει και όσο την ψήνετε δεν ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου!

ALMYRH-VASILOPITA_SLIDER

Υπάρχει όμως και εξίσου απολαυστική σμυρνέικη βασιλόπιτα, που μοσχοβολά βούτυρο και τρίβεται στο στόμα σαν μπισκότο. Μάλιστα, στη Σμύρνη χρησιμοποιούσαν και μια μικρή ξύλινη σφραγίδα με τον δικέφαλο, την οποία πίεζαν πριν το ψήσιμο σε 4 μεριές στην επιφάνεια της πίτας, ώστε να σχηματίζεται σταυρός. Για μάτια των αετών πάλι, έμπηγαν γαρίφαλα. Εκτός από βούτυρο, η συνταγή της περιέχει παραδοσιακά και λάδι, τα οποία χτυπάτε μαζί στην κουζινομηχανή για 10 λεπτά, πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά. Προσοχή, το αλεύρι μπαίνει στο τέλος και μόλις ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά και έχετε μια μαλακή ζύμη, σταματάτε το ανακάτεμα. Έτσι η η πίτα σας θα έχει τη σωστή υφή.

Η βασιλόπιτα ωστόσο, δεν συναντάτε σε όλες τις περιοχές ως γλύκισμα. Στην Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία το φλουρί μπαίνει και σε αλμυρές πίτες με πλιγούρι ή ρύζι, χόρτα, τυριά, κιμά, ζυγούρι ή κοτόπουλο. Στην Κύμη της Εύβοιας πάλι, φτιάχνουν ένα εφτάζυμο ψωμί με έντονη γεύση γλυκάνισου και κανέλας.

Όποια κι αν αποφασίσετε να φτιάξετε, μην ξεχάσετε το φλουρί!

Και 3 απολαυστικές συνταγές για βασιλόπιτα:

Ο Δημήτρης Χρονόπουλος φτιάχνει την πιο αφράτη βασιλόπιτα σε βίντεο 

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Πρασοκρεατοτυρόπιτα

Ανακαλύψτε περισσότερα για τις μοναδικές δυνατότητες των Κουζινομηχανών Kenwood ΕΔΩ