Μπορεί στη γευστική μας συνείδηση να έχει συνδεθεί με τον μουσακά και το παστίτσιο, ωστόσο, η μπεσαμέλ έχει να μας δώσει πολλές εύκολες και ευφάνταστες συνταγές, που απαντούν νόστιμα στο καθημερινό “τι θα φάμε σήμερα;” αλλά στέκονται επάξια και σε κάθε γιορτινό τραπέζι.

Η ιστορία της διάσημης κρέμας
Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι η φινετσάτη αυτή κρεμώδης σάλτσα που έχει ταυτιστεί με τη γαλλική haute cuisine (υψηλή γαστρονομία), δημιουργήθηκε αρχικά με σκοπό να καλύψει την έντονη μυρωδιά του παστού μπακαλιάρου; Κι όμως, η μπεσαμέλ λέγεται ότι είναι η “δαιμόνια” ανακάλυψη του μαρκήσιου Louis de Béchamel (1603–1703), που εκτός από χρηματιστής και έμπορος κατείχε και την τιμητική θέση του επικεφαλής οικονόμου του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’ της Γαλλίας και έψαχνε έναν τρόπο για να κάνει πιο αρεστό γευστικά τον παστό μπακαλιάρο, που ο ίδιος έφερνε στη Γαλλία από την Αμερική.

Βέβαια, σύμφωνα με άλλους, μπορεί η σάλτσα να πήρε το όνομά της από τον Louis de Béchamel, δεν είναι, ωστόσο, αυτός ο “πατέρας” της. Την ίδια περίοδο, στη Γαλλία εργαζόταν ως σεφ και ο Francois Pierre de la Varenne (1615-1678), που ήταν και από τους πρώτους που κατέγραψαν τις γαλλικές γαστρονομικές καινοτομίες του 17ου αιώνα και επίσης, αυτός που κωδικοποίησε τη διαδικασία παρασκευής με συστηματικό τρόπο, σύμφωνα με κανόνες και αρχές. Μάλιστα, στο βιβλίο του “Le Cuisinier Francois” συναντάται η πρώτη καταγραφή της μπεσαμέλ, ενώ θεωρείται ότι ο ίδιος έδωσε το όνομα του Béchamel στη σάλτσα του για να τον τιμήσει.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή πάλι, η μπεσαμέλ δεν είναι καν γαλλική συνταγή αλλά είχε δημιουργηθεί ήδη από τον 14ο αιώνα στην Ιταλία. Όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύτηκε τον βασιλιά Ερρίκο Β’ της Γαλλίας πήρε μαζί της στην αυλή και κάποιους Ιταλούς μάγειρες, οι οποίοι και μύησαν τους Γάλλους συναδέλφους τους στην ιταλική κουζίνα και στη μπεσαμέλ. Όσο για εμάς, γνωρίσαμε τη μπεσαμέλ χάρη στον Νικόλαο Τσελεμεντέ και από τότε έγινε μια από τις πιο αγαπημένες μας σάλτσες.

bechamel_263373323

Μπεσαμέλ η διαχρονική
Μεγαλώσαμε απολαμβάνοντας την στο παστίτσιο και τον μουσακά, που είναι από τα πιο δημοφιλή «μαμαδίστικα» φαγητά, τα οποία κάνουν καριέρα στο καθημερινό, το κυριακάτικο και συχνά και στο γιορτινό τραπέζι. Βέβαια, κάθε ψαγμένη μαμά-μαγείρισσα θα πει ότι η μπεσαμέλ δεν μπαίνει μόνο σε κυρίως πιάτα αλλά και σε ορεκτικά, όπως στα σουφλέ και τα γκρατέν. Συνδυάζεται περίτεχνα με κρέπες, λαζάνια και μακαρόνια φούρνου, ενώ κάλλιστα την προσθέτεις και στη γέμιση μιας πίτας για να της δώσεις ακόμη περισσότερη γεύση. Μέχρι και σνακ για brunch μπορείς να ετοιμάσεις με μπεσαμέλ, ακολουθώντας την περίφημη γαλλική συνταγή για croque monsieur, που θέλει το σάντουιτς να ψήνεται στο φούρνο καλυμμένο με μια λαχταριστή στρώση μπεσαμέλ.

Η μπεσαμέλ που σου λύνει τα χέρια
Όποια μαγείρισσα και να ρωτήσεις θα σου πει ότι η παρασκευή της μπεσαμέλ δεν είναι δύσκολη, αρκεί να προσέξεις να μη “σβολιάσει” και να μην αραιώσει ή πήξει πολύ -ανάλογα με τη συνταγή για την οποία την προορίζεις. Αυτό, βέβαια είναι πολύ εύκολο στα λόγια αλλά όχι πάντα τόσο απλό στην πράξη. Για να μην σπαζοκεφαλιάζεις κάθε φορά για το πόση ώρα πρέπει να ανακατεύεις το βούτυρο με το αλεύρι και με ποιον τρόπο να προσθέτεις το γάλα, υπάρχει πάντα η λύση της έτοιμης μπεσαμέλ. Τη βρίσκεις ως μίγμα σε κουτί που περιέχει 3 φάκελους για μεγαλύτερη εξυπηρέτηση και το μόνο που χρειάζεται είναι να τη χτυπήσεις για 1 λεπτό με κρύο γάλα σε απλό μίξερ και έχεις εύκολα, γρήγορα και με σίγουρη επιτυχία, μια νόστιμη και αφράτη μπεσαμέλ, έτοιμη να τη χρησιμοποιήσεις στις αγαπημένες σου συνταγές.

Πάμε να δούμε μερικές από αυτές;

Μακαρόνια στο φούρνο με μπεσαμέλ, πέστο και τυρί

Κρέπες με γέμιση κοτόπουλο, πιπεριές και τυρί ψημένες με μπεσαμέλ

Κροκ Μεσιέ

Σουφλέ με κουνουπίδι, μανιτάρια και τυριά

Ατομικές quiches με γραβιέρα, μπέικον και μπεσαμέλ