Το εστιατόριο “Enoteca Maria” δεν οφείλει την επιτυχία του σε κάποιο φαντεζί πιάτο, σε μερικά αστέρια Michelin ή στη δημιουργικότητα ενός βραβευμένου σεφ. Αντίθετα, έγινε γνωστό χάρη στο μεράκι και το ταλέντο δεκάδων γιαγιάδων που συγκεντρώθηκαν στο Staten Island της Νέας Υόρκης για να κάνουν γνωστή την κουζίνα του τόπου τους.

enoteca1

Μια από αυτές είναι και η γιαγιά Πλουμίτσα που εκπροσωπεί επάξια τη χώρα μας φτιάχνοντας με τα χεράκια της παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, όπως τζατζίκι και χταποδάκι στην κατσαρόλα. Κατάγεται από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση στη Χίο, όπου και μεγάλωσε με τους γονείς και τα τρία αδέρφια της. Από μικρή της άρεσε πολύ να φτιάχνει γλυκά αλλά η μαμά της δεν της άφηνε πολλά περιθώρια να δημιουργήσει στην κουζίνα, αφού ήθελε να τα κάνει όλα μόνη της. Στα 24, παντρεύτηκε και μετακόμισε στην Αμερική. Μπορεί να μην ήξερε να μαγειρεύει, ωστόσο από τότε που ο άντρας της και η θεία του της έμαθαν τα βασικά, περνάει την περισσότερη ώρα της στην κουζίνα.

enoteca

Στην ιστοσελίδα του εστιατορίου μπορεί κανείς να βρει μικρά βιογραφικά όλων των ταλαντούχων γιαγιάδων και από εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την κυρία Πλουμίτσα.

“Κάναμε τρία παιδιά, και τα στείλαμε σε Ελληνικά σχολεία. Επειδή δεν εργαζόμουν όταν τα παιδιά ήταν μικρά, είχα καιρό και μου άρεσε πολύ να μαγειρεύω τα Ελληνικά φαγητά που έφτιαχνε η μητέρα μου. Στα γράμματα που μου έστελνε, έγραφε πως έφτιαχνε διάφορα φαγητά και ακολουθούσα τις οδηγίες της. Σιγά-σιγά έμαθα να φτιάχνω τα ωραία φαγητά της μητέρας μου. Τώρα που τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει, και ο μεγαλύτερος μου γιος έχει παντρευτεί και έχω εγγονό, έρχονται στο σπίτι και τους φτιάχνω τα ελληνικά φαγητά και γλυκά που τους αρέσουν. Θέλω να μάθουν όλοι τα φανταστικά πιάτα της Ελλάδας. Γι’ αυτό είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα παρουσιάσω μια γεύση της Ελλάδας σε τέτοιο ωραίο εστιατόριο. Ο προστάτης του χωριού μου, ο Άγιος Γεώργιος, με κάλεσε πίσω κοντά του στον Άγιο Γεώργιο του Στάτεν Άιλαντ”, αναφέρει χαρακτηριστικά.